Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 5. 5. 2015.

Plenković o transparentnosti i integritetu institucija EU-a

Na sjednici Odbora za ustavna pitanja održana je razmjena mišljenja o Izvješću »Transparentnost, pouzdanost i integritet institucija EU-a«, za koje je zastupnik Andrej Plenković EPP-ov izvjestitelj u sjeni

U svom izlaganju Plenković je istaknuo kako je ključno pitanje u pogledu transparentnosti, pouzdanosti i integriteta, povjerenje građana u europske institucije. Pitanje povjerenja možemo vidjeti i prilikom europskih izbora, gdje je u nekim državama članicama izlaznost, odnosno odaziv birača, znatno manji nego li u drugim državama članicama. To je možda i iz razloga što građani nemaju dostatne i kvalitetne informacije o aktivnostima Europske unije, rekao je Plenković. U tom kontekstu, istaknuo je kako vjeruje da se treba prikloniti koherentnom pristupu za povećanje transparetnosti u svim europskim institucijama.

Izdvojio je tri bitna aspekta koja bi buduće Izvješće trebalo sadržavati. Prvi, uspostava obveznog registra za sve europske institucije. Na taj način svi građani mogu znati koji se akteri uključuju u pojedine faze zakonodavnog procesa. Drugi, kontinuirani dijalog i suradnja s ostalim institucijama u pogledu novog Međuinstitucionalnog sporazuma, budući da je bez osiguranja novog Sporazuma između Vijeća, Europske komisije i Parlamenta iluzorno očekivati da će se uspostaviti registar lobista za sve tri institucije, smatra Plenković. I treći aspekt je da se mora omogućiti najveća moguća dostupnost dokumentima svih institucija. Pristup informacijama na zahtjev nije dovoljnan, stoga proaktivna transparentost treba biti cilj u predstojećem radu. U ime EPP Grupe spreman sam podržati rad izvjestitelja i drugih kolega kako bi dokument što ćemo ga usvojiti postao referentan za Europski parlament na području transparentnosti, zaključio je Plenković.