Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 5. 2015.

Simulacija rada EU institucija »Model European Union Zagreb«

Na konferenciji Model European Union Zagreb (MEUZ), potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je o situaciji u Ukrajini, politici proširenja EU i politici europskog susjedstva. Na panelu je sudjelovao i zastupnik Davor Škrlec.

U organizaciji Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) uz potporu programa Erasmus+, a uz pokroviteljstvo Europskog parlamenta i Europske komisije, u Zagrebu je održana simulacija procesa donošenja odluka u EU institucijama na kojoj je treću godinu zaredom govorio zastupnik Plenković. Na MEUZ-u se i ove godine okupilo preko stotinu mladih iz Hrvatske i drugih zemalja Europe.

U strukturiranom dijalogu na zatvaranju Konferencije, Plenković je analizirao složenu političku, ekonomsku i sigurnosnu situaciju u Ukrajini. Objasnio je i ulogu Izaslanstva EP-a za odnose s Ukrajinom na čijem je čelu te istaknuo da se EU snažno protivi nasilnim pokušajima promjena granica u vezi s ilegalnom aneksijom Krima, čime su prekršena temeljna načela međunarodnog prava.

U odgovoru na pitanja sudionika Konferencije, osvrnuo se i na politiku proširenja EU. Premda je izvjesno da u naredne četiri godine neće biti novih proširenja, potrebno je pomoći državama kandidatkinjama i državama potencijalnim kandidatkinjama u približavanju standardima EU.

Plenković je mladim sudionicima Konferencije istaknuo potrebu kontinuiranog rada na unaprjeđenju svojih profesionalnih kompetencija. Zbog snažne konkurencije, znanje stranih jezika i upućenost u važne europske procese neophodne su pri uključivanju na tržište rada.