Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 29. 4. 2013

Zajednički parlamentarni odbor RH–EU posjetio Brodosplit

Izaslanstvo Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska-EU u ponedjeljak je, prvog dana dvodnevnog sastanka, posjetilo Brodosplit gdje je sa članovima Uprave razgovaralo o stanju u toj tvrtki koju je u nedavno završenoj privatizaciji kupio samoborski DIV.

sabor29

Izaslanstvo su predvodili predsjednik izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Andrej Plenoković i voditelj izaslanstva Europskog parlamenta u Zajedničkom parlamentarnom odboru Gunnar Hökmark. S njima je brodogradilište posjetio i šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren.

Posjet Brodosplitu organiziran je u sklopu dvodnevnog, 17. sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora koji je u ponedjeljak počeo u splitskom hotelu Le Meridien Lav. Plenković je izvjestio kako su članovi Uprave Brodosplita gostima predstavili svoje aktivnosti "o tome koliko je trenutno zaposlenih i koliko planiraju, nakon davanja otpremnina, zaposliti". "Domaćini u Brodosplitu su nas također upoznali i sa svojim ambicijama o zapošljavanju novih radnika u godinama koje su pred nama, sukladno poslovnim aktivnostima. Oni očekuju da dinamika bude vrlo pozitivna u sljedeće dvije godine", rekao je Plenković.

Predsjednik Uprave Brodosplita Darko Pappo predstavio je okupljenima neke od novijih projekata s naglaskom na aktualnu suradnju s nizozemskom tvrtkom Jumbo te najavio niz novih poslova iz sfere brodogradnje i energetike, priopćili su iz te tvrtke. Predstavnici Brodosplita posebno su naglasili svoju namjeru da iskoriste dodatne mogućnosti za financiranje budućih projekata kroz strukturne fondove EU-a koji potiču investicije u proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta. Premda je ovom trenutku Brodosplitu dovoljno i tisuću zaposlenih, možemo najaviti da bi prema planovima i najavljenim budućim poslovima, u 2015. bilo zaposleno preko 4.000 ljudi, istaknuo je novi vlasnik Tomislav Debeljak, kaže se u priopćenju.

Predstavnici Zajedničkoga parlamentarnog odbora upoznali su se s proizvodnim mogućnostima tvrtke, doznali su u kojoj je fazi proces restrukturiranja u tvrtki te kakvi su planovi Brodosplita za daljnje uspješno pozicioniranje na međunarodnom tržištu. Dosadašnje poduzete mjere u procesu restrukturiranja, provode se u skladu sa europskom pravnom stečevinom i predstavljaju uspješan primjer suradnje Europske unije i RH u pregovorima za pristupanje Europskoj uniji, naglasio je Darko Pappo.

Nakon sastanka, "parlamentarci" su se prošetali do navoza gdje su se susreli s radnicima i informirali o trenutnom stanju na navozima i tijeku izgradnje dvaju brodova za prijevoz teških tereta. Izrazili su zadovoljstvo viđenim, uz snažnu podršku što uspješnijoj privatizaciji Brodosplita. Brodogradnja je iznimno važna industrija za Hrvatsku. Nadamo se da će proces restrukturiranja biti uspješno okončan te da će novi vlasnik moći održati ovu industrijsku granu, rekao je, po priopćenju, Hökmark.

Gosti iz EU parlamenta, Sabora i drugih institucija Europske unije izrazili su svoje zadovoljstvo viđenim kao i vjeru da će planovi DIV-a vezani za daljnji razvoj i širenje proizvodnog programa u konačnici donijeti rezultate, te ponudili asistenciju specijaliziranih institucija Hrvatske i EU kao partnera u tome opsežnom poslu.

U utorak, drugog i završnog dana sastanka, Zajednički parlamentarni odbor nastavit će razgovore o završnim pripremama za pristupanje Hrvatske EU-u te usvojiti zajedničke preporuke.