Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bürgenstock | 16. 6. 2024.

Važno je da međunarodna zajednica ne gubi iz vida zbivanja u Ukrajini

Na Prvom sastanku na vrhu o miru u Ukrajini Premijer Plenković sudjelovao je u panelu »Ljudska dimenzija« te je među ostalim načeo pitanje pomoći pri pronalaženju nestalih osoba i razminiranju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u Prvom sastanku na vrhu o miru u Ukrajini u švicarskom Bürgenstocku. Na sastanku se okupilo oko stotinu šefova država i vlada iz cijelog svijeta.

Tijekom drugog dana, premijer Plenković je na panelu na temu "Ljudska dimenzija" istaknuo je načelo solidarnosti. Izdvojio je pitanje ukrajinske djece koja su deportirana i odvedena od obitelji.

Premijer Plenković naglasio je veliku ulogu koju imaju međunarodne humanitarne organizacije, posebice Crveni križ. Humanitarna pomoć Ukrajini traži zajedničke međunarodne napore u kojima svatko može pomoći svojim iskustvom. Hrvatska je 3. u svijetu po udjelu humanitarne pomoći u BDP-u – dosad je osigurala 280 milijuna eura.

Potraga za nestalima

Kazao je da potraga za odvedenom i nestalom ukrajinskom djecom te nestalim osobama neće biti lagan zadatak i trajat će dugo.

"Hrvatska nakon 30 godina od završetka Domovinskog rata još uvijek traži 1 800 nestalih osoba", dodao je premijer Plenković.

Kao važan dio pomoći Ukrajini, premijer Plenković izdvojio je proces humanitarnog razminiranja. Hrvatska ima golemo, međunarodno prepoznato stručno znanje i iskustvo u razminiranju te dijeljenje tog iskustva može pomoći Ukrajini.

"Hrvatska će tek u 2026. biti u potpunosti očišćena od mina, dakle više 30 godina od završetka Domovinskog rata. To govori o zahtjevnosti i opsegu ovog pitanja", kazao je.

Ukrajinski ranjenici u hrvatskim veteranskim centrima

Premijer Plenković je izdvojio i medicinsku pomoć koju Hrvatska u svojim veteranskim centrima diljem zemlje pruža ranjenim ukrajinskim vojnicima. U veteranskim centrima ranjeni ukrajinski vojnici dobivaju stručnu i medicinsku pomoć u oporavku od ozljeda.

"Hrvatska je voljna i dalje pomagati u svojim veteranskim centrima koji imaju specijalizirano medicinsko osoblje koje može pružiti najbolju skrb", naglasio je premijer Plenković, dodavši da će Hrvatska i dalje nastaviti humanitarno pomagati Ukrajini.

Prvi korak u pokretanju mirovnog procesa i poštivanju međunarodnog prava

Premijer Plenković je, po završetku panela, u izjavi za medije kazao da su sudionici ovog summita, posvećenog mirovnom procesu u Ukrajini, zainteresirani za mir i prestanak rata, prestanak ruske agresije na Ukrajinu.

"Sudjelovao sam danas na panelu koji je bio posvećen humanitarnim pitanjima. Podsjetili smo na sve ono što smo do sada učinili - od prihvata izbjeglica, pomoći Ukrajini, prenošenja iskustava - kojih nažalost imamo mnogo - kada je riječ o pronalaženju nestalih, vraćanju ratnih zarobljenika, prihvatu ranjenika, omogućavanju medicinske skrbi ili pak tretiranje ukrajinskih ranjenika u našim veteranskim centrima za hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata", rekao je premijer Plenković.

To su samo, dodao je, neke od aktivnosti koje je Hrvatska ponudila, ali i koje kontinuirano daje.

Hrvatska pomoć u humanitarnom razminiranju

Premijer Plenković podsjetio je na hrvatsku pomoć u humanitarnom razminiranju, gdje Hrvatska jako puno iskustva, te u procesuiranju ratnih zločina gdje smo ponudili ekspertize naših državnih odvjetnika, sudaca, posebnih ustrojstvenih jedinica hrvatske policije.

"Jedan, dakle, cjelokupan paket s obzirom na naše iskustvo žrtve velikosrpske Miloševićeve agresije prije 30 godina, koji možemo ponuditi Ukrajini", rekao je.

Mirovna formula predsjednika Zelenskog

Premijer Plenković je u osvrtu na sami summit izdvojio da je ova inicijativa jako dobra te je na određeni način potvrda želje za provedbom mirovne formule predsjednika Zelenskog koja je podijeljena u nekoliko točaka.

"Ovdje su bila pitanja sigurnosti hrane, nuklearne sigurnosti, humanitarne pomoći i povratka 20 tisuća djece odvedene u Rusiju iz različitih okupiranih područja Ukrajine", dodao je.

Izvijestio je da su upravo ove teme stavljene u fokus. "To je dobro u kontekstu širih međunarodnih kriznih žarišta. Važno je da međunarodna zajednica i dalje drži fokus na Ukrajini i snažnoj podršci ovoj prijateljskoj zemlji", ocijenio je premijer Plenković.

Teritorijalna cjelovitost i integritet

Poanta je, ponovio je, vratiti se na postavke međunarodnog prava i Povelju UN-a, poštovanja susjednih zemalja, teritorijalne cjelovitosti i integriteta.

"To podrazumijeva povlačenje ruskih trupa s ukrajinskog teritorija i korištenje brojnih mehanizama koji postoje u međunarodnoj zajednici i međunarodnom pravu za djelovanje prema onome što je u Hrvatskoj bilo jako dobro iskustvo s UN-om i prijelaznom administracijom u istočnoj Slavoniji", zaključio je premijer Plenković.