Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bürgenstock | 15. 6. 2024.

Pravedan mir znači povlačenje ruskih trupa s okupiranog teritorija

U Bürgenstocku u Švicarskoj održava se Prvi sastanak na vrhu o miru u Ukrajini. Premijer Plenković je izjavio da je okupljanje 100 delegacija iz cijelog svijeta poruka političke potpore mirovnom procesu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u Prvom sastanku na vrhu o miru u Ukrajini u Bürgenstocku. Po dolasku, dao je izjavu za medije.

Upitan za očekivanja, premijer Plenković je kazao da je na ovoj konferenciji oko 100 delegacija iz cijelog svijeta te je riječ o poruci političke potpore mirovnom procesu, ali i želji međunarodne zajednice da sukob stane i pošalju se poruke mira.

"Taj mir treba biti pravedan, a pravedan mir znači povlačenje ruskih trupa s ukrajinskog teritorija i vraćanje privremeno okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Ukrajine. Tu smo da podržimo ideje za mirovne planove i ponudimo svoja iskustva. Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najviše iskustva u ovakvim situacijama", kazao je premijer Plenković.

Hrvatska je odmah pomogla Ukrajini

Vezano za sutrašnji panel na kojem sudjeluje i premijer Plenković, podsjetio je da je Hrvatska pomogla Ukrajini odmah na početku - u prihvaćanju ranjenika i pomoći u razminiranju.

"Hrvatska je organizirala i konferenciju o razminiranju. Nastojali smo prenijeti iskustva i u tretmanu onih koji su doživjeli traume. Hrvatska pomaže maksimalno. Naravno, pomaže diplomatski, politički, ekonomski, tehnički i vojno", dodao je Plenković.

Uvertira u mirovni proces

Budući da na konferenciji nema Rusije, novinare je zanimalo mogu li se očekivati konkretni rezultati. Premijer Plenković je odgovorio da je ovo prvi korak i to je poanta - da se dvije godine i četiri mjeseca od početka ruske agresije na Ukrajinu, gdje se okupio velik broj zemalja, napravi jedna uvertira u mirovni proces.

"Kada će i hoće li za stol doći Rusija, to nije nužno ovisno o onima koji su ovdje. Za to treba pristanak, a vidjeli ste i sami kakve su bile izjave Rusije u zadnja dva dana", izdvojio je premijer Plenković.