Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 6. 2024.

13. srpnja oržat će se unutarstranački izbori u HDZ-u

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je da je šest HDZ-ovih mandata na europskim izborima sjajan, pobjednički i uvjerljiv rezultat

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora stanke, održane dan nakon izbora za Europski parlament, predsjednik HDZ-a Plenković najavio je za 13. srpnja neposredne unutarstranačke izbore za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika stranke.

Mi smo zadnji puta na te dužnosti izabrani u ožujku 2020.. Budući da smo na Saboru stranke u listopadu 2022. odlučili da mandati izabranih članova najužeg vodstva stranke, naš šestero se bira neposredno glasovima svih članica i članova, traju šest mjeseci nakon zadnjeg mogućeg roka za održavanje  izbora za Hrvatski sabor, dakle teoretski to je moglo biti do ožujka 2025.,  budući da su izbori za Sabor održani, a sredinom srpnja meni će biti točno osam godina otkako sam prvi puta izabran za predsjednika HDZ-a, odlučili smo da naše mandate stavimo na realan okvir, tako da to bude približno četiri godine, odnosno meni dva puta po četiri godine jer idemo po treći mandat, pojasnio je Plenković.

Cijeli tim kojeg su, kaže, nazvali 2020. Odvažno za Hrvatsku ide u obnavljanje svog mandata na neposrednim izborima koji se održavaju za nešto više od mjesec dana.

Nakon konzultacija, i zamjenik predsjednika HDZ Tomo Medved, i Zdravka Bušić želi ponovo biti potpredsjednica stranke, i Ivan Anušić, i Branko Bačić, i Oleg Butković, a i ja ću se kandidirati, poručio je.

Dodao je i kako je vidio u vijestima da čelnik SDP-a Peđa Grbin neće ići u nove izbore za predsjednika SDP-a. Tako da čekamo u našem tom vremenu velikog povjerenja članica i članova HDZ-a, četvrtog predsjednika ili predsjednicu SDP-a, ustvrdio je Plenković.

Na pitanje očekuje li protukandidate na tim izborima odgovorio je da se, nakon današnje odluke koja će biti obznanjena svim članovima i stranačkim tijelima, 'tko god želi može kandidirati jer je HDZ demokratska stranka.

"Tko god želi, može se kandidirati. Mi koji smo bili tim 'Odvažno' iz 2020. idemo u epizodu 'Odvažno 2', pa ćemo se kandidirati svi zajedno, jer ako pobjeđujemo, a pobjeđujemo, onda ne mijenjamo ekipu", poručio je Plenković.

Najuspješniji rezultat u konkurenciji stranaka članica EPP-a

Plenković je izrazio zadovoljstvo rezultatima na europskim izborima. Plenković dodaje da su njime dali ozbiljan doprinos snazi Europske pučke stranke (EPP).

Imamo jako dobar rejting, s ovih šest mandata postajemo još vidljiviji, a naš utjecaj je, rekao bih, dosta bitan, respektirani smo. Ja sam trenutno jedini od čelnika država ili vlada iz redova pučana koji je tri puta zaredom predsjednik vlade, izjavio je Plenković novinarima.

Šest osvojenih mandata na izborima za Europski parlament, Plenković je ocijenio najuspješnijim rezultatom u konkurenciji stranaka članica EPP-a.

Nijedna druga stranka nije osvojila pedeset posto mandata, u okviru broja zastupnika zemlje iz koje dolazi. Ilustracije radi, naša sestrinska stranka u Francuskoj isto ima šest mandata, ali od ukupno 81. Naša sestrinska stranka u Italiji ima osam mandata, ali od ukupno 76, kazao je.

Naša kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije je Ursula von der Leyen, tu se ništa nije promijenilo. Čestitali smo si sinoć na rezultatima, pred nama su pregovori s drugim strankama, sutra je sastanaka kluba EPP-a, pa ćemo malo vise reci u idućim danima, kazao je.

Pobjeđujemo bez obzira je li izlaznost 62 ili 21 posto

Predsjednik HDZ-a istaknuo je drugu uzastopnu pobjedu u ovoj godini. Istaknuo je kako stranka pobjeđuje bez obzira je li izlaznost 62 posto, kao na parlamentarnim izborima, ili 21 posto, kao na jučerašnjim izborima.

Što se tiče sutrašnjih aktivnosti, Plenković je rekao da će se održati u 13 sati koalicijski sastanak, na kojem će se, kazao je, sigurno dotaknuti i pitanja predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava.

Zastupnici nacionalnih manjina predlažu SDSS-ovog Milorada Pupovca, no zastupnici DP-a kazali su da to ne mogu podržati, osim ako se taj odbor ne prebaci u kvotu oporbenih odbora.

Dopustite nam još jedan dan ili dva konzultacija, naći ćemo rješenje, nije to tako dramatično pitanje koje je teško riješiti, odgovorio je Plenković.

Kada je riječ o predsjedničkim izborima, posljednjima u ovoj godini, premijer napominje da je najprije na redu unutarstranački proces.

A onda ćemo iskoristiti tjedne i mjesece pred nama da se pripremimo, da obavimo konzultacije, da su usuglasimo oko kandidata ili kandidatkinje i kad to sve bude spremno, onda ćemo se početi bavit predsjedničkim izborima, kazao je Plenković.

Teme