Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 6. 2024.

Šest mandata na izborima za Europski parlament velik je uspjeh za HDZ

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata europskih izbora, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković obratio se stranačkim kolegamau HDZ-ovu stožeru

"Lijepo je drugi put u samo mjesec i pol dana ponovno dočekati ovako velebnu pobjedu HDZ-a, i na ovim izborima za EP osvojiti čak šest mandata, što je pola od hrvatskih 12 mandata. To je sjajan uspjeh, to je čak za dva mandata više nego na zadnjim izborima za EP koji su održani 2019.", istaknuo je Plenković.

Naveo je i da je od desetak mandata više za Europsku pučku stranku na ovim izborima HDZ "donio" dva. "To je i europska pobjeda koju smo večeras ostvarili", istaknuo je te zahvalio svima koji su izašli na izbore.

Nažalost, izlaznost nije bila onolika koliku smo priželjkivali, rekao je Plenković, prokomentiravši podatak o 21 posto birača koji su glasali.

Učinili smo Hrvatsku boljom

"Očito da je došlo do zasićenja nakon izbora za Sabor, ali u svakom slučaju ovi izbori, koji se održavaju jednom u pet godina, prilika su da građani kažu što misle hrvatskoj europskoj politici, što misle o strankama koje izlaze pred hrvatski narod sa svojim programima, što misle o ljudima koji su na listama, a mi smo pokazali da smo Hrvatsku učinili boljom i u ekonomskom pogledu i u socijalnom pogledu i pogledu strateških ostvarenja", rekao je.

Naveo je i strateška ostvarenja: Hrvatska je danas u schengenskom prostoru, europodručju i Europskom stabilizacijskom mehanizmu, izgradili smo Pelješki most, drugu cijev tunela Učka i nabavili 12 rafaela koji čuvaju hrvatsko nebo.

"Hvala na svim ovim postignućima koje smo zajednički realizirali. Imamo puno posla, od sutra krećemo dalje i s radom Vlade i Sabora, dat ćemo veliku podršku cijeloj našoj obitelji da i Europska komisija i nove institucije budu takve da Hrvatska bude upravo onakva kako smo rekli u našem programu – snažna i važna, utjecajna", rekao je.

Imamo sjajne ljude, veselim se surađivati s novim zastupnicama i zastupnicima, dodao je te zahvalio na angažmanu svim stranačkim ljudima u Hrvatskoj te u BiH. "Idemo svi skupa dalje, u nove pobjede. Jedino i uvijek za našu vječnu Hrvatsku", poručio je Plenković.

 Izvor: Hina