Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 6. 2024.

Sustižemo druge članice Europske unije na svim područjima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju Dana hrvatske diplomacije u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje je ujedno otvorena prigodna Izložba »Hrvatska od neovisnosti«

Dan hrvatske diplomacije obilježava se 7. lipnja, na dan kada je 879. godine papa Ivan VIII. hrvatskom knezu Branimiru uputio pismo kojim mu je priznao zemaljsku vlast nad Hrvatskom.

Danas je Hrvatska realizirala sve ono što si je hrvatski narod stjecanjem demokracije, samostalnosti i slobodne države stoljećima priželjkivao, rekao je Plenković na obilježavanju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

"Nema segmenta u kojem Hrvatska ne hvata korak sa zemljama zapadne i srednje Europe", kazao je premijer pred mnogobrojnim inozemnim i hrvatskim diplomatskim predstavnicima okupljenima u NSK.

Hrvatskoj preostaje samo članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a potom će moći reći da je u potpunosti zaokružila svoj međunarodni položaj, rekao je Plenković.

"Generacija smo koja uživa u vremenu koje je jedinstveno u povijesnom kontekstu za hrvatski narod. Tu privilegiju trebamo cijeniti", poručio je premijer dodavši da je to ujedno i obaveza generacije, svih hrvatskih državljana, a posebno onih koji su javno angažirani.

Oni trebaju raditi da bi država koju smo dugo sanjali bila snažna, funkcionalna, da su njene institucije stabilne, da bi se jačala njena demokracija, štitila od raznih prijetnji koje postoje u suvremenom svijetu, dijelom i zbog nevjerojatno brzog tehnološkog napretka, a kako bi se pritom snažilo hrvatsko gospodarstvo, vodilo računa o socijalnoj koheziji društva i unaprjeđenju položaja svih, nabrojao je premijer "zadaće našeg vremena".

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u svom je govoru upozorio da živimo u svijetu punom izazova.

"Cilj nam je da izbjegnemo velik sukob i da idućim generacijama i našoj djeci ostavimo siguran svijet", kazao je i naglasio da je pritom posebno važna uloga diplomacije.

Na proslavi Dana hrvatske diplomacije u NSK govorili su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je zahvalio hrvatskim diplomatima na njihovom radu, apostolski nuncij Giorgio Lingua te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić predstavio je pak izložbu "Hrvatska od neovisnosti do danas" koju je uredio i koja prikazuje događaje važne za hrvatsku povijest i društvo, "od Domovinskog rata do Baby Lasagne".

Hrvatska je za priznanje Palestine, ali tek kad bude izvedivo

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za medije poručio je da je Hrvatska apsolutno za priznanje palestinske države, ali tek kad se ono može implementirati.

Dodao je da je Hrvatska iskreni zagovornik dvodržavnog rješenja, no da ono mora biti rezultat pregovora dviju strana, zbog čega je nužno oživjeti mirovni proces.

"Mi smo za priznanje palestinske države, ali treba definirati teritorij, sve one atribute koje zapravo određuju jednu državu, to je vlast, to su simboli, zastava, valuta, sve ono što zapravo jednu državu predstavlja kao državu", rekao je šef hrvatske diplomacije. "Što znači samo priznanje ako se ono ne može implementirati? Morate imati političku volju dviju strana", nastavio je Grlić Radman.

Naglasio je kako se Hrvatska zalaže na zaustavljanje eskalacije te da je njezina politika od početka sukoba vjerodostojna, konzistentna i afirmativna.

Hrvatska je osudila teroristički napad Hamasa na Izrael, pozvala je na bezuvjetno puštanje talaca, otvaranje humanitarnih koridora i dostavu humanitarne pomoći u Gazi, napomenuo je ministar.

Izvor: Hina/Vlada