Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 3. 6. 2024.

Briga o Hrvatima u BiH i svim Hrvatima u svijetu naš je prioritet

U Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru obilježena je 34. obljetnica utemeljenja Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Mostar te je ujedno predstavljena HDZ-ova lista na izborima za Europski parlament

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u govoru je istaknuo da je izuzetno važno da BiH u Europskom parlamentu ima zastupnike koji će se boriti za njezine interese.

"Hrvatska je glavni prijatelj, zagovaratelj, i zemlja koja će uvijek dignuti glas u interesu Bosne i Hercegovine, svih njezinih  konstitutivnih naroda na putu prema Europskoj uniji. Želimo da među onima koji će ići u novi saziv Europskog parlamenta bude predstavnica HDZ-a BiH, gospođa Željana Zovko."

U partnerskoj suradnji radimo na dobrobit hrvatskog naroda u BiH i boljitka čitave BiH, koja nastavlja ići europskim putem, dodao je.

Premijer Plenković je poručio da u Predsjedništvu BiH treba sjediti i biti izabran legitimnim predstavnik hrvatskoga naroda, a ne član predsjedništva kojeg Hrvatima biraju drugi narodi.

"To nije pošteno, to nije u duhu Daytona, to nije dogovor Pariškog mirovnog sporazuma. Ta praksa ruši povjerenje među narodima u BiH i s njom treba stati - ili institucionalno ili izmjenama izbornog zakona ili Ustava BiH", kazao je.

Potpora BiH na europskom putu

Briga o Hrvatima u BiH i svim Hrvatima izvan domovine naš je vanjskopolitički prioritet. Bit ćemo i dalje njihov snažan glas u Europskom parlamentu i na razini drugih europskih institucija.

"Kao susjed i prijatelj, Hrvatska pruža BiH svu potrebnu potporu na njezinu europskom putu, a uz naše zalaganje otvoreni su pregovori za članstvo BiH u EU", kazao je Plenković.

Položaj Hrvata u BiH danas je snažniji nego prije, a oni nastavljaju biti predvodnici euroatlantske integracije BiH, u čemu će imati našu kontinuiranu potporu. Njihova puna ravnopravnost ostvarit će se donošenjem pravednom izbornog zakona u BiH, koji je važan za funkcionalnost i boljitak zemlje.

"Na konceptu modernog suverenizma, jačamo srednjoeuropsku i mediteransku dimenziju hrvatske vanjske politike, a u neizvjesnim geopolitičkim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu i sukoba na Bliskom istoku zalažemo se za snažnu ulogu Europske unije", zaključio je Plenković

Hrvatski ponos očuvati i čuti kroz Europski parlament

Zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja na našoj listi Željana Zovko istaknula je da će se nastaviti boriti za interese hrvatskoga naroda diplomatskim putem.

"Predsjednik dr. Tuđman stvarao je i pomagao Hrvatima da imaju cjelovitu i nedjeljivu BiH, s hrvatskim narodom kao konstitutivnim narodom koji ima svoju zastavu, svoj jezik i svoj ponos koji im nitko ne može oduzeti. Upravo se taj hrvatski ponos mora očuvati i čuti kroz Europski parlament", rekla je.

Izbori za Europski parlament značajni za nastavak europskog puta BiH

Premijer Plenković je u izjavi za medije kazao da su nedjeljni izbori značajni za nastavak europskog puta BiH i ostvarenje jednakopravnosti Hrvata u Bih te ih je pozvao da podupru sadašnju eurozastupnicu Željanu Zovko koja se nalazi na listi HDZ-a.

"Ovo je važno i za BiH da u Europskom parlamentu ima zastupnika koji se znaju boriti za njezine interese, i naravno, naš je jasan interes za ravnopravnost Hrvata. Želimo da među onima koji će ići u novi saziv Europskog parlamenta bude predstavnica HDZ-a BiH, gospođa Zovko", rekao je Plenković.