Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 5. 2024.

Ulažemo u obrambene sposobnosti i materijalna prava vojnikâ

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenca kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, a potom su položeni vijenci na Gradskom groblju Mirogoj.

Hrvatski branitelji, vojnici i policajci utkali su svoje živote u slobodu i temelje hrvatske države

Na svečanoj akademiji u toj prigodi, predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da se radi o važnoj i velikoj obljetnici i simboličnom danu u kojem je nastao Zbor narodne garde i kada su se ustrojile različite postrojbe Hrvatske vojske, kao temelj obrane hrvatske države u vremenu velikosrpske Miloševićeve agresije.

"Hrvatski branitelji, hrvatski vojnici i hrvatski policajci utkali su svoje živote, požrtvovnost i mladost u slobodu i temelje hrvatske države. Stoga je naša zahvalnost trajna, neizmjerna i potpuna", naglasio je.

Premijer Plenković istaknuo je da je danas Hrvatska ostvarila sve svoje strateške ciljeve - imamo svoju državu, institucije, cjelovit teritorij, demokraciju, imamo ostvarene sve međunarodne ambicije, a ekonomski smo puno snažniji nego ranije.

Dodao je da je zbog ekonomske snage u samo nekoliko godina proračun Ministarstva obrane podignut za 122%, ulaže se u modernizaciju Hrvatske vojske, a uskoro će se ostvariti i cilj izdvajanja 2% BDP-a za obranu koji zahtijeva NATO.

Ta su ulaganja upravo ove godine doživjela svoju kulminaciju, podsjetio je premijer Plenković, dolaskom prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale, od ukupno 12, a ta će eskadrila čuvati hrvatsko kopno, more i nebo na način kakav prije nikada nismo i daje nam jednu veliku snagu odvraćanja kako više nitko nikada ne bi imao pretenzija na hrvatski teritorij.

Ulažemo u obrambene sposobnosti i materijalna prava hrvatskih vojnika vodeći računa o globalnom sigurnosnom kontekstu

Ulaganja u Hrvatsku vojsku neće stati na avionima, poručio je premijer Plenković najavivši nastavak ulaganja u Hrvatsku ratnu mornaricu i Hrvatsku kopnenu vojsku.

Uz to, naglasio je, vodit će se računa i o materijalnim pravima hrvatskih vojnika, podsjetivši da su unutar velike reforme plaća u državnoj i javnim službama povećane plaće i hrvatskim vojnicima i hrvatskim policajcima, i to u mjeri u kojoj se to dosad nikada nije dogodilo.

Poboljšat će se i ukupan zakonski okvir koji regulira prava vojnika i to na način koji će uzeti u obzir trendove u hrvatskom društvu.

"Ispunit ćemo i naše izborno obećanje o tome da se organiziraju već od iduće godine pravi tečajevi kako bi jedan veći broj mladih ljudi u Hrvatskoj stekao nužne vojne vještine", kazao je istaknuvši kako se to radi zbog globalnog sigurnosnog konteksta - brutalne ruske agresije na Ukrajinu koja je promijenila sve i srušila sva načela međunarodnoga poretka te pokazala da međunarodno pravo za neke aktere ne vrijedi.

Uz to je izazvala ogromne ekonomske, energetske, socijalne i financijske posljedice i inflatorne pritiske.

Upravo se zbog toga danas u ukrajinskim rovovima brane vrijednosti demokracije i slobode suvremene Europe.

Hrvatska je vojska nastala iz hrvatskog naroda i treba biti uz i s hrvatskim narodom diljem našeg teritorija

Žrtva ukrajinskog naroda je ogromna, naglasio je premijer Plenković, a Hrvatska, kao prijateljski narod i država zemlje koja je bila među onima koja nas je prva priznala, pomaže i pomagat će i dalje i diplomatski i tehnički i humanitarno i vojno, u mjeri u kojoj to može, vodeći računa o vlastitoj sigurnosti i snazi.

Naveo je i brojne druge sigurnosne rizike s kojima je svijet danas suočen - rat između Izraela i Hamasa koji prijeti regionalnom eskalacijom, klimatske promjene, nezakonite migracije itd.

"Zbog toga moramo biti i budni i snažni, jačati hrvatsku policiju koja štiti hrvatsku granicu, vanjsku granicu Europske unije i Schengensku granicu sa 6.500 graničnih policajaca i 1.500 interventnih i specijalnih policajaca", kazao je premijer Plenković istaknuvši da je to sve dio sustava Domovinske sigurnosti.

Od izuzetnog je značaja, dodao je premijer Plenković, prisutnost Hrvatske vojske u različitim dijelovima Hrvatske.

"Hrvatska je vojska nastala iz hrvatskog naroda i treba biti uz i s hrvatskim narodom diljem našeg teritorija", poručio je podsjetivši da je zato Hrvatska vojska u proteklih nekoliko godina vraćena u brojne gradove u kojima je nije bilo.

Hrvatska je pouzdan saveznik i partner, osnažena međunarodnim položajem u jezgri organizacija kojima je težila u proteklih 30-ak godina

"Vodeći računa o proračunu, sredstvima, ljudima, globalnim sigurnosnim rizicima, činit ćemo upravo ono što odgovorna država i radi, a to je da jača svoje sposobnosti u obrambenom smislu i na taj način pridonosi našim aktivnostima i u okviru Sjevernoatlantskog saveza, Europske unije, Ujedinjenih naroda i različitih drugih međunarodnih koalicija u kojima hrvatski vojnici daju svoj doprinos", rekao je premijer Plenković.

Hrvatska je pouzdan saveznik i partner, zemlja na koju se naši partneri s kojima dijelimo zajedničke univerzalne vrijednosti mogu osloniti, a istodobno smo i mi snažniji s čvrstim međunarodnim položajem u jezgri onih organizacija kojima smo težili u proteklih 30-ak godina, kazao je predsjednik Vlade.

"Upravo tako, stabilni, samouvjereni u našu snagu i uvjereni da moramo osnaživati Hrvatsku vojsku i u budućnosti, činit ćemo sve da položaj hrvatskih vojnikinja i vojnika u društvu bude respektiran i uvažen, a da vaš doprinos domovini bude onakav kakav je bio hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca od 1990. na ovamo", poručio je predsjednik Vlade čestitajući svima Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Teme