Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Macelj | 17. 5. 2024.

Njegujemo kulturu sjećanja odajući poštu žrtvama totalitarnih režima

Povodom 79. obljetnice Križnog puta predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću kod zajedničke grobnice žrtava kraj crkve Muke Isusove u Maclju

Hrvatska se svojom borbom protiv nacizma i fašizma svrstala na pravu stranu povijesti među pobjednicima u Drugom svjetskom ratu. No, nakon toga uslijedilo je tragično razdoblje za hrvatski narod zbog poratnih zločina jugoslavenskog komunističkog režima. Hrvatski narod još uvijek osjeća duboku bol i nepravdu koje su u našoj nacionalnoj svijesti ostavili strašni zločini počinjeni bez suda nad tisućama civila i razoružanih vojnika na Križnome putu.

Politika Vlade je nedvosmislena osuda zločina svih totalitarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma. Njegujući kulturu sjećanja i pomirbe na kojoj je nastala današnja Europska unija i iskazujući poštovanje prema svim nevinim žrtvama, mladim generacijama dužni smo prenositi istinu o svim traumatičnim razdobljima iz hrvatske i europske povijesti kako se takvo zlo nikad više ne bi ponovilo.

Ponosni i zahvalni hrvatskim braniteljima, najzaslužnijima za ostvarivanje sna o slobodnoj hrvatskoj državi, ustrajemo u očuvanju demokratskih vrijednosti i izgradnji tolerantnog ozračja u Hrvatskoj, koja je od svoje samostalnosti i pobjede u Domovinskom ratu ostvarila sve strateške ciljeve za učvršćivanje svoje državnosti i međunarodnu afirmaciju te nastavlja ići smjerom društvenog i gospodarskog napretka.