Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 10. 5. 2024.

Zajedno ćemo i ubuduće graditi snažnu i utjecajnu Hrvatsku u Europi

Imamo veliku priliku da potvrdimo svoju političku snagu, osnažimo povjerenje hrvatskog naroda i birača na još jednim izborima, poručio je premijer Plenković na predizbornom skupu EPP-a i HDZ-a u Splitu

U Splitu je u sportskoj dvorani Gripe održan predizborni skup Europske pučke stranke i Hrvatske demokratske zajednice. Uz predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića i naše kandidatkinje i kandidate na izborima za Europski parlament, na skupu je sudjelovala vodeća kandidatkinja EPP-a i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Nakon što smo jučer proslavili Dan Europe i predstavili najsnažniju listu za Europski parlament, drago mi je što je Ursula tu, a nije loše ni što smo danas išli po treći mandat", kazao je u obraćanju Plenković.

Istaknuo je da je Vlada u vremenima krize pokazala umijeće, znanje i snagu, stoga se ova kampanja vodi pod sloganom "Hrvatska snažna i važna".

Imamo veliku priliku, nastavio je, da potvrdimo svoju političku snagu, osnažimo povjerenje hrvatskog naroda i birača na još jednim izborima, da naše kandidatkinje i kandidati osvoje najviše mandata i nastave raditi predano, srčano, odgovorno. Uz podršku svih nas!

"Za Hrvatsku koja će biti još snažnija i još važnija, a Vlada će im u tome davati veliku potporu i u iduće četiri godine", poručio je Plenković.

Politika modernog suverenizma za snažniju Hrvatsku

Poručio je da je moderni suverenizam pozicioniranje Hrvatske u europskoj i međunarodnoj razini, suodlučivanje u odlukama.

"Ta pozicija omogućava Vladi još bolje iskorištavanje sredstva iz europskog proračuna te stvaranje partnerskih i prijateljskih odnosa s Europskom komisijom", kazao je.

U tom je kontekstu predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković izdvojio da je sada lakše riješiti strateške interese kad smo snažni, pozicionirani i kad imamo podršku, razumijevanje i partnerstvo.

"Stoga, zahvaljujem Ursuli von der Leyen. Hvala na potpori za Schengen, hvala na potpori za eurozonu, stabilizacijski mehanizam, Fond solidarnosti, Instrumentu EU iduće generacije", dodao je.

U krizama smo pokazali snagu umijeće i znanje, kazao je Plenković, dodavši da je Vlada osnažila gospodarstvo i riješila važne infrastrukturne projekte.

"Pozicionirali smo se u središtu Europske unije. Zajedno ćemo i u idućem mandatu graditi snažnu i utjecajnu Hrvatsku u Europi", poručio je.

Idemo po pobjedu na europskim izborima

EPP je, nastavio je, pokazao snažno vodstvo i stao uz građane i gospodarstvo u vrijeme krize.

"Njegujući naše vrijednosti, idemo do pobjede na europskim izborima!", istaknuo je Plenković.

Na kraju govora, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković pozvao je hrvatske građane Hrvatske da na izborima za Europski parlament glasuju za HDZ.

"HDZ će znati ostvarivati nacionalne ciljeve", poručio je.

Ovi su izbori važni za europsku budućnost!

Predsjednica Europske komisije i vodeća kandidatkinja EPP-a za tu dužnost u sljedećem mandatu Ursula von de Leyen podsjetila je da je u zadnjih pet godina u Splitu bila pet puta.

Naglasila je da prije 10 godina, kad je Hrvatska postala članicom Europske unije, nitko nije mogao očekivati kako ćemo brzo rasti.

"Ovi izbori su važni za europsku budućnost", poručila je von der Leyen.

Govoreći o širem geopolitičkom okružju, izrazila je potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu.

"Europa mora biti spremna kako se nijedna sila ne bi usudila napasti nas", kazala je te najavila da će u idući sastav Europske komisije uvesti mjesto stalnog povjerenika za obranu.

Potpora BiH na europskom putu

Veća Europa je snažnija Europa, poručila je von der Leyen te u tom kontekstu podržala Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu.

"Zahvaljujući nepokolebljivom zauzimanju premijera Andreja Plenkovića, otvoreni su pristupni pregovori s BiH. Unatoč preprekama, optimistična sam za njenu europsku budućnost - i to upravo zbog pomoći koju joj pruža Hrvatska", kazala je.

Šetnja Splitom i razgovor s mladima

Uoči predizbornog skupa, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednica EK Ursula von der Leyen i svi kandidati s naše liste za europske izbore prošetali su središtem Splita i družili se s građanima. Pridružili su im se predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Važno je istaknuti da je u Splitu održana i rasprava s mladima koji su u središtu HDZ-ova programa.

"Zajedno s Ursulom von der Leyen u Splitu sam sudjelovao u raspravi s mladima, čije su ideje važne za budućnost Hrvatske i Europske unije. Oni su u središtu našeg programa kao nova generacija za koju moramo osigurati preduvjete za kvalitetniji život, rad i stambeno zbrinjavanje", poručio je Plenković.