Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Poreč | 11. 5. 2024.

Istra je turistički najjača županija, kvaliteta života na najvišoj je razini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je 30. Međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra u Poreču

Konstatirao je da je Vinistra svake godine sve bogatija ponudom, sa sve kvalitetnijim vinima, odličnim vinarima te je podsjetio da je upravo početkom tjedna, zajedno s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, primio četiri regionalne organizacije vinara - Vinistru, Vina Dalmacije, Graševinu croaticu te Bregovitu Hrvatsku, odnosno sva četiri podneblja gdje se obrađuje vinova loza i kreiraju sjajna vina i autohtone sorte.

"Zadovoljstvo je danas biti u Poreču na 30. izdanju Vinistre koja je svake godine sve bogatija s kvalitetnim vinima odličnih vinara i vinogradara. Početkom tjedan ministrica Vučković i ja primili smo četiri regionalne organizacije vinara - Vinistru, Vina Dalmacije, Graševinu Croaticu i Bregovitu Hrvatsku, dakle sva podneblja u kojima naši vrijedni vinari i vinogradari obrađuju vinovu lozu i kreiraju sjajna vina, sjajne sorte, među kojima i autohtone. U tom kontekstu iznimno je važno govoriti o malvaziji i teranu koji su istarski brend. Moram priznati da je kombinacija vina, alkoholnih pića, ulja i gastronomske ponude na Vinistri dokaz zbog čega je Istra naša najjača turistička županija i zbog čega su gospodarstvo i kvaliteta života ovdje na najvišoj razini. Sve čestitke organizatorima, udruzi Vinistra i drago mi je da je i Ministarstvo poljoprivrede ove godine podržalo manifestaciju", istaknuo je premijer.

Ta najatraktivnija izložba vina i vinarske opreme u Poreču je okupila 125 izlagača, od toga 85 uglednih vinara, većinom istarskih.

"Vinistra je također sjajan dokaz zašto je Istra naša najjača turistička županija i najprivlačnija regija i zašto je gospodarstvo i kvaliteta života na ovom području na najvišoj razini", zaključio je predsjednik Vlade.

Održiv razvoj turizma nema alternative

U sklopu boravka na Poreštini premijer Plenković posjetio je i hotelsko-turističku kompaniju Valamar i općinu Funtana, a u društvu predsjednika Uprave Valamara Željka Kukurina obišao je jedan od najboljih kampova u Europi, Istra Camping 5* u Funtani.

Na sastanku s menadžmentom razgovaralo se o razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, u čemu je, kako je navedeno "Valamar primjer dobre prakse". Tijekom 70 godina poslovanja Valamar je postao predvodnik gospodarskog i društvenog razvoja u destinacijama u kojima posluje, a prepoznat je kao najbolji poslodavac u turizmu u Hrvatskoj i lider u održivom razvoju, rečeno je.

Predsjednik uprave Željko Kukurin podsjetio je kako u visokoj sezoni Valamar zapošljava 8.100 djelatnika, od čega je 83 posto domicilnih zaposlenika.

Ta je tvrtka najveći investitor u hrvatskom turizmu s uloženih 1,1 milijardu eura u povećanje kvalitete turističkih objekata i širenje portfelja na Jadranu te na području Europske unije, dodao je.

"Održivi razvoj turizma nema alternativu i predstavlja prioritet hrvatskog društva. Istra Camping je odličan primjer takvog razvoja koji smo napravili u suradnji s lokalnom zajednicom i uz potporu hrvatske Vlade. Zaista veseli da od ulaganja u kamp Istra svi imaju koristi, a posebno smo ponosni da šetnice, plaže i ostale izgrađene sadržaje danas, uz naše goste, koriste u prvom redu građani Funtane i ostalo lokalno stanovništvo Istarske županije", naglasio predsjednik Uprave Valamara.

"Velike čestitke Valamaru. Nakon susreta s gospodinom Kukurinom i Upravom, mogu reći da je riječ o zaista sjajnoj investiciji u ovaj kamp Istra 5*, jedan od najboljih kampova u Europi i uopće, koji je transformirao stari kamp od 2* velikim ulaganjem od 81 milijun eura. Moram priznati da sam prvi put čuo da se u kamp uložilo toliko sredstava, ali to se i vidi ovdje u Funtani i u Poreču, zaista smo impresionirani", izjavio je predsjednik Vlade Plenković.

Dodavši kako je Valamar danas najjača hotelska kuća od Dubrovnika do Poreča, koja je akvizicijama i ulaganjima u podizanje kvalitete osigurala veliki priljev gostiju, premijer Plenković je istaknuo da je Vlada u proteklih nekoliko godina, prije svega pristupom schengenskom prostoru i euro području, ali isto tako mjerama potpore u Covid krizi, omogućila da se premosti ta situacija za koju nitko od nas nije bio odgovoran.

"Valamar je vlastitim ulaganjima i kvalitetnim poslovanjem osigurao preduvjete da bude jedna od onih kompanija koja pridonosi rastu hrvatskoga turizma. Mi smo 2016. imali 8,1 milijardi prihoda od turizma, dok smo u 2023. imali 14,6 milijardi, a prema podacima, već sada dolasci su u plusu za 4 do 5 posto u odnosu na lani te stoga očekujem da 2024. bude najuspješnija turistička sezona do sada", izjavio je Plenković.

Izvor: Hina / Vlada