Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb |9. 5. 2024.

U 11 godina članstva u Europskoj uniji Hrvatska je u plusu čak 14,6 mlrd. €

Premijer Plenković osvrnuo se na 11 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji u kojima je ojačala demokracije, napredovala zaštita ljudskih prava i zaštićena vladavine prava

Otvarajući 305. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema i aktivnosti u proteklome tjednu.

U povodu Dana Europe, koji se obilježava danas, premijer Plenković prisjetio se Schumanove deklaracije i ideje o novom obliku suradnje na europskom kontinentu nakon strahota Drugog svjetskog rata.

Bio je to početak, dodao je, onoga što je kasnije evoluiralo od Europske zajednice za ugljen i čelik preko Europske ekonomske zajednice Euroatoma i Europske zajednice do Europske unije.

Hrvatska je u članstvu Europske unije već gotovo 11 godina, a hrvatski građani će četvrti puta birati zastupnike u Europskom parlamentu u lipnju ove godine.

Vlada je, naglasio je, kroz članstvo u Europskoj uniji nastojala iskoristiti sve ono što to članstvo podrazumijeva, a to je jačanje demokracije, zaštite ljudskih i manjinskih prava i zaštite vladavine prava.

"Korištenjem zajedničkog europskog proračuna nastojali smo, ne samo uplatama u taj proračun, nego i apsorpcijom sredstava, pridonijeti ekonomskom razvoju Hrvatske i realiziranju brojnih infrastrukturnih projekata", kazao je premijer Plenković podsjetivši da je do sada Hrvatska povukla preko 20 milijardi eura iz europskog proračuna, a u odnosu na uplate u proračun u plusu je 14,6 milijardi eura.

U tom je kontekstu naveo i članstvo Hrvatske u Vijeću Europe, koje traje od 1996. godine, koje je važno i zbog Konvencije o ljudskim pravima, Europskog suda za ljudska prava i čitavog konvencijskog sustava, a bilo je i dio ukupnog procesa međunarodnog pozicioniranja Hrvatske.

Brojne investicije u Vukovar i Istru

Prošloga tjedna obilježen je Dan grada Vukovara, a premijer Plenković istaknuo je brojna postignuća i potporu Vlade gradu heroju.

Podsjetio je da je prva sjednica njegove Vlade van Zagreba održana upravo u Vukovaru još 2016. godine, a tada su definirani brojni projekti u kojima je Vlada sudjelovala.

"To ćemo, naravno, sa zadovoljstvom i posebnim respektom prema tom gradu činiti i dalje", najavio je.

Od ostalih aktivnosti izdvojio je otvaranje Istarskog narodnog kazališta u Puli, a podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci otvoren i obnovljen Arheološki muzej Istre te Malo rimsko kazalište.

Sve su to, naveo je, važni projekti u kulturi, a posebno bitni za grad Pulu. Općenito su investicije u Istru jako velike, dodao je, od brodogradilišta preko bolnice do cestovne infrastrukture.

U ponedjeljak je održana telefonska sjednica Vlade, podsjetio je, te su uslijed odluka donesenih na njoj pojeftinile cijene naftnih derivata.

"Na taj način omogućavamo našim građanima i gospodarstvu povoljnije troškove kada je riječ o naftnim derivatima", kazao je predsjednik Vlade.

Europska komisija odobrila je sredstva za proširenje LNG-terminala na Krku

Izdvojio je i sastanak s predstavnicima vinara i vinogradara, održan uoči Vinistre koja počinje sutra. Bilo je riječi, dodao je, o novom Zakonu o vinu, kao i o nizu mjera koje se odnose na autohtone sorte i regionalne organizacije.

Osvrnuo se i na odluku Europske komisije o proširenju kapaciteta LNG-terminala na Krku.

Podsjetio je da je Vlada odlučila investirati 25 milijuna eura, za što je osigurala sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost i to je odobreno od strane Komisije.

"Tom investicijom povećat ćemo kapacitet LNG-a Hrvatska s 3,1 na 6,1 milijardu kubika plina godišnje", naglasio je dodajući i velike investicije u plinovode, koji će u budućnosti biti pogodni i za transport vodika.

Naglasio je da se radi o dugoročno kvalitetnom potezu za ulogu Hrvatske kao regionalnog energetskog čvorišta.

Jučer je u Jaski premijer nazočio otvaranju modernizirane tvornice sokova kompanije Stanić, vrijedna 13 milijuna eura uz novih 40-ak radnih mjesta što je važno i za Jasku i za Zagrebačku županiju.

Ranije ovoga tjedna obilježen je i Dan sjećanja na žrtve Holokausta Jom Hašoa, a premijer je podsjetio u tom kontekstu i na hrvatsko predsjedanje IHRA-om u protekloj godini.

Podsjetio je i na pravoslavni Uskrs, koji su pravoslavni vjernici proslavili u nedjelju, a u toj im je prigodi poželio da ga provedu u veselju u krugu najmilijih.