Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pula | 4. 5. 2024.

Pula je veliko kulturno središte, Vlada podržava brojne projekte u Istri

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom otvorenju obnovljene dvorane Pietro Ciscutti Istarskog narodnog kazališta u Puli i prisustvovao premijernoj izvedbi opere Nozze Istriane

U pratnji predsjednika Vlade bila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

U izjavi medijima premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što je danas u Puli povodom obnove Istarskog narodnog kazališta te premijerne izvedbe opere Antonija Smareglie Nozze Istriane.

"Došli smo podržati sve aktivnosti u vezi s kulturom", poručio je Plenković i naglasio da su Pula i Istra veliko kulturno središte Hrvatske.

Spomenuo je obnovljeno Malo rimsko kazalište, kao i Arheološki muzej Istre u Puli, te istaknuo da taj grad i Istru među ostalim obilježava poznati Pulski filmski festival.

Premijer je podsjetio da je Vlada u Istri realizirala brojne projekte. Izdvojio je izgradnju druge cijevi tunela Učka kao jednog od najvažnijih cestovnih infrastrukturnih projekata uopće.

Kazao je da je Vlada podržala i hrvatska brodogradilišta, među njima Uljanik, čiji će radnici idući tjedan dobiti plaće.

Podsjetio je da je prije svega zahvaljujući lobiranju hrvatske Vlade, koja je njeguje susjedske, prijateljske i partnerske odnose s Bosnom i Hercegovine, donesena odluka o pokretanju pregovora o pristupanju BiH Europskoj uniji.

Ti će pregovori, dodao je, za BiH imati velik pozitivni i transformativni učinak – držat će zemlju na okupu, omogućit će velike ekonomske, pravne i socijalne reforme, a imat će na raspolaganju mnogo više sredstava za projekte i ulaganja.

"Mi smo ti koji želimo, ne držati pod ruku BiH, nego je čvrsto zagrliti i gurati prema Europi", poručio je i rekao da je Hrvatska u tom pogledu dosad učinila sve što se moglo.