Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 5. 2024.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao Međunarodni praznik rada

Priznanje hrvatskim radnicima koji su svojim trudom i angažmanom dali velik doprinos oporavku našeg gospodarstva

PovodomMeđunarodnog praznika rada želimo odati priznanje hrvatskim radnicama iradnicima koji su svojim trudom i angažmanom dali velik doprinos oporavku našeggospodarstva nakon niza kriza s kojima smo se proteklih godina suočili. KaoVlada koja itekako vodi računa o radnicima, poduzeli smo brojne mjere kakobismo unaprijedili njihov položaj i kako bi se povećale plaće. U proteklih osamgodina uspostavili smo kvalitetan i sustavan dijalog i iskreno partnerstvo spredstavnicima sindikata. U duhu međusobnog poštovanja, zajedno radimo nadobrobit hrvatskih radnica i radnika, koji mogu biti sigurni da će, kao idosad, Vlada uvijek biti uz njih.

Od 2016. vodimo politiku kontinuiranog povećanjaprosječne, medijalne i minimalne plaće, te unaprjeđujemo materijalna pravaradnika.

Kako bismo naše sugrađane što više zaštitili odinflacije, ograničili smo cijenu struje, plina, goriva i osnovnih proizvodapotrošačke košarice. Pritom, suprotno nekim netočnim tvrdnjama, inflacija nije''pojela rast plaća'' jer su plaće rasle višestruko brže od cijena. Unatočinflaciji, plaće su u našem mandatu realno porasle za 30%.

Samo u proteklih godinu dana, od veljače 2023. doveljače 2024., prosječna plaća porasla je s 1106€ na 1248€, što je - umanjenoza inflaciju od 4,1% u istom razdoblju - realan rast od 8,4%.

I dalje ćemo osigurati sve preduvjete da plaće nastaverasti i pritom smanjivati inflaciju, ostvarivati snažan rast BDP-a te podizatihrvatski kreditni rejting uz odgovorno vođenje javnih financija.

Osigurali smo radnicama i radnicima, posebno utrgovini, da nedjelju mogu provesti sa svojim najmilijima, a da oni koji radenedjeljom za to budu primjereno plaćeni.

U našem daljnjem radu za boljitak Hrvatske, posebanćemo naglasak staviti na ključne prioritete u četvrtom desetljeću našesamostalnosti: demografsku revitalizaciju, dekarbonizaciju, digitalnutransformaciju i obrazovanje.

I dalje ćemo odgovorno voditi državu, odlučni danastavimo podizati standard i kvalitetu života naših sugrađana, osobitonajranjivijih među nama.

Uime hrvatske Vlade i osobno svima od srca čestitamMeđunarodni praznik rada!

Teme