Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 4. 2024.

Stopa inflacije najniža je od rujna 2021.

Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku stopa inflacije prema indeksu potrošačkih cijena iznosila je u travnju 3,7% na godišnjoj razini, tj. bila je niža nego u ožujku, kad je iznosila 4,1%

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da seradi o najnižoj godišnjoj stopi inflacije od rujna 2021. te dodao kako onausporava 17 mjeseci zaredom.

Uz ograničene cijene struje, plina i naftnih derivata,usporava i rast cijena hrane i pića, dodao je.

"Vlada Republike Hrvatske nastavlja provoditipolitike u interesu hrvatskih građana", poručio je premijer Plenković.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijantakođer je istaknuo da se nastavlja trend pada stopeinflacije.

"Vidimo da nastavljamo trend pada stopeinflacije", izjavio je podsjetivši da je riječ o najnižoj stopi inflacijeod rujna 2021. godine kada je iznosila 3,3%.

Ispravan smjer Vladine politike injezinih mjera

To pokazuje ispravan smjer Vladine politike i njezinihmjera, naglasio je ministar Habijan.

Istaknuo je mjesečni pad cijena energije za1,1posto, a što se tiče porasta cijena usluga za 6,3 posto na godišnjojrazini, drži da je tome sigurno pridonio porast cijena smještaja u turizmu.

Ponovio je kako je Europska komisija za Hrvatskuprognozira inflaciju u 2024. godini od 2,5 posto, a u 2025. dva posto nagodišnjoj razini.Siguran je da će to biti ostvareno.

Naglasio je da se za sada ne razmišljao ukidanjumjera vezanih uz izračun cijena goriva, a rekao je i da se ne razmišlja oukidanju mjera cjenovnih ograničenja za pojedine prehrambene proizvode.

Izvor: Vlada/Hina