Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 4. 2024.

Bit ćemo respektabilna vojna sila s najjačim zrakoplovstvom u regiji

Danas je uistinu velik dan, možda i najveći dan za jačanje Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u proteklim godinama, poručio je premijer Plenković povodom isporuke prve skupine bojnih aviona Rafale

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom prihvatu prve skupine višenamjenskih bojnih aviona Rafale u vojarni Pukovnik Marko Živković.

Odluku o kupnji bojnih aviona Rafale Vlada je donijela 28. svibnja 2021, kad je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Primopredaja prvog rafalea održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s prvom skupinom rafalea ušli su danas oko 12 sati u hrvatski zračni prostor u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.

Dolazak rafalea mijenja međunarodni položaj Hrvatske i ulogu u okviru NATO-a i EU-a

"Danas je uistinu velik dan, možda i najveći dan za jačanje Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u proteklim godinama", poručio je premijer Plenković tom prigodom posebno se prisjetivši svih onih koji su, u gotovo nemogućim uvjetima velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku, činili sve kako bi obranili hrvatski teritorij i ostvarili slobodu.

Tim zajedničkim velikim ostvarenjem, istaknuo je premijer Plenković, jačaju se sposobnosti Hrvatske vojske, a Hrvatska stječe snagu odvraćanja kakvu nikada do sada nije imala. Dodao je da se ovime jača i strateško partnerstvo između Hrvatske i Francuske.

"To u potpunosti mijenja naš međunarodni položaj, pa i našu ulogu u okviru Sjevernoatlantskog saveza, Europske unije i drugih međunarodnih organizacija", kazao je.

Zahvalio je svima koji su u proteklih osam godina radili na projektu nabave višenamjenskih borbenih aviona. Posebno je zahvalio prvom ministru obrane u svojoj prvoj Vladi Damiru Krstičeviću na njemu svojstvenoj energiji i poticaju kojim se, zajedno s drugim generalima Hrvatske vojske, odmah na početku prvog mandata, zalagao za donošenje te strateške odluke.

"Čovjek se uvijek dobro osjeća kada jedan posao od početka uspije dovesti do kraja", poručio je istaknuvši kako je nabava višenamjenskih borbenih aviona zaista bio zahtjevan proces o čemu svjedoči i to da prvi pokušaj nabave F-16 Baraka nije uspio zbog određenih poteškoća.

"Ali, naučili smo lekcije i nismo se dali pokolebati. Krenuli smo u drugi proces", podsjetio je zahvalivši načelniku Glavnog stožera admiralu Hranju i predstojniku svojeg Ureda Zvonimiru Frki-Petešiću koji su vodili taj proces.

Zahvalio je i bivšem ministru obrane Mariju Banožiću za čijeg su mandata zrakoplovi nabavljeni.

Rafalei će čuvati hrvatsko nebo, kopno i more idućih 40-ak godina

Taj je proces, kazao je, bio u potpunosti transparentan, zahtjevan pravno i financijski, a odabir branjiv. Vlada nije željela, dodao je, da se zbog milijardu eura koliko koštaju rafalei povećava hrvatski javni dug, vodeći računa o odgovornom upravljanju javnim financijama.

Zahvalio je i ministru obrane i potpredsjedniku Vlade Ivanu Anušiću koji je posljednjih mjeseci svakodnevno vodio računa da do isporuke rafalea dođe upravo sada.

Čestitavši na kraju svima, istaknuo je kako se radi o neponovljivom trenutku koji nije za jednu ili dvije godine jer će ti avioni čuvati hrvatsko nebo, kopno i more sljedećih sigurno 40-ak godina.

"Bit ćemo sigurno respektabilna vojna sila, ona koja se u području između Bavarske i Grčke može pohvaliti najjačim vojnim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe", zaključio je predsjednik Vlade.

Teme