Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 10. 4. 2024.

Treća faza suradnje s grupacijom Scenic važna je za našu brodogradnju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je potpisivanju Ugovora o gradnji trupa i djelomičnom opremanju još jednog polarnog kruzera, luksuzne megajahte Scenic Eclipse

Ugovor kojim grupacija Scenic nastavlja suradnju s riječkim brodogradilištem potpisali su predsjednica Uprave 3. maja 1905 Vjera Marić, direktor MKM Yachtsa Saša Čokljat, i vlasnik Scenica Glen Moroney.

Luksuzni polarni kruzer zajedno će graditi tvrtka MKM Yachts i 3. maj kao podugovaratelj, koji će graditi trup broda i djelomično opremiti brod.

Premijer Plenković je izjavio kako mu je drago svjedočiti trećoj fazi suradnje kompanije Scenic, putem MKM Yachtsa, i Hrvatske.

Najprije je to bio pulski Uljanik, u najtežim vremenima stečaja, pa riječki 3. maj, a sada je to 3. maj Rijeka 1905 i nastavak izgradnje najmodernijih polarnih kruzera, rekao je, dodajući kako je suradnja rezultirala najprije izgradnjom megajahte Eclipse I, zatim izgradnjom megajahte Eclipse II, koja je tijekom pandemije jedno vrijeme bila u riječkoj luci, a uspjesi tih brodova su fascinantni.

Istaknuo je da je riječ o najboljem što brod može imati u tehničkom smislu, o projektu vrijednom 250 milijuna eura, koji je "plod i naše suradnje i našega povjerenja".

Plenković je ocijenio kako je to važan projekt za brodogradilište, za Rijeku, za hrvatsko gospodarstvo, kako je u njemu sve veći udio proizvoda i usluga, sve više hrvatskog doprinosa.

Ako ova naša treća priča bude uspješna, onda smo spremi i za četvrtu i petu, rekao je i najavio da će Vlada učiniti sve što treba te je zahvalio Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak na potpori.

Izvor: Hina/Vlada