Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 4. 2024.

Hrvatska će i dalje dizati svoj prosjek razvijenosti

Na Prstenovu poslovnom forumu premijer Andrej Plenković rekao je da će u Hrvatskoj još nekoliko godina vladati velika potražnja za radnom snagom te istaknuo da nam neće biti uskraćen europski novac

U Hrvatskoj paralelno traje obnova nakon potresa 2020, grade se ceste, željeznice, mostovi, za što nemamo dovoljno građevinskih tvrtki i radnika. I zato ta ogromna potražnja, koja i utječe na naš gospodarski rast i koja će trajati još nekoliko godina", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom govoru poslovnog foruma "Migracije - tržište rada - administracija" koji je organizirala u Zagrebu udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten".

Neće nam biti uskraćen europski novac

Premijer je odbacio tezu da će uskoro za Hrvatsku nestati europskog novca, za koju je rekao da je nedavno "ubačena u eter". Rekao je i da je Hrvatska u proteklih 11 godina u plusu od 14,5 milijardi eura u odnosu na ono što je uplatila u europski proračun.

"Hrvatska je u prošloj godini imala rast BDP-a od 2,8 posto, pet puta veći od prosjeka EU", ustvrdio je premijer. To se osjetilo u turizmu, u uslužnim djelatnostima, u ugostiteljstvu, prometu, svemu što je vezano uz turizam u mjeri u kojoj smo 2023. godine došli po broju dolazaka i noćenja na razinu rekordne 2019, kazao je.

Prihod od turizma narastao je do 80 posto u samo osam godina, što zahtijeva kvalitetnu uslugu i dovoljno radnika za sve dužu turističku sezonu, poručio je.

Zato moramo imati dovoljno radne snage. Tu radnu snagu više ne možemo tradicionalno osigurati na našem tržištu rada, primjerice našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine ili drugih država jugoistoka Europe, već moramo posegnuti mnogo šire".

U javnoj raspravi je zakon o strancima koji će regulirati strukturirati dolazak ljudi sa potrebnom kvalifikacijom u Hrvatskoj i popuniti ona radna mjesta za koja kod nas nema više dovoljno ljudi, s obzirom na gospodarski rast i potražnju, poručio je premijer.

Hrvatska se zna nositi s problemom ilegalne imigracije

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je pak kako će Hrvatska biti otvorena i prosperitetna zemlja, omogućiti sunarodnjacima iz BiH da se uključe u njezin rast i razvoj, ali i pokazati kako se zna nositi s problemom ilegalnih imigracija.

Partneri u EU pozdravljaju način na koji to Hrvatska sustavno čini, a neke zemlje pokušavaju i kopirati naš model, ustvrdio je Božinović. Napomenuo je kako je broj izdanih radnih dozvola (52.000)u odnosu na godinu ranije povećan za 38 posto te također podsjetio na izmjene Zakona o strancima i Zakon o državljanstvu.

Hrvatska je kroz povijest dala mnoge iseljenike, a sada se u nju doseljavaju, ustvrdio je te dodao da su među najbrojnijima doseljenicima radnici iz BiH. Uoči predstojeće turističke sezone hrvatski sigurnosni i sustav poduzima sve da ona protekne u najboljem redu, poručio je.

Naša je zadaća da osnažimo položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini

Ministar rada Marin Piletić istaknuo je kako Vlada ima jednu od temeljnih zadaća osnažiti položaj Hrvata u BiH te da će ovih dana biti dodijeljeni ugovori za koja su osigurana značajna sredstva te da bi Hrvatska bez imigracija bila siromašnija zemlja.

Hrvatska se nalazi u izazovnoj poziciji s obzirom na tržište rada, ustvrdio je poručivši kako je sada administracija puno jednostavnija i brža što omogućava lakše poslovanje.

Izvor: Hina/Vlada