Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek i vinkovci | 15. 3. 2024.

Idemo po još jednu pobjedu u slavonskim županijama

U Osijeku je obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a u Vinkovcima 34. obljetnica osnutka HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije

Na svečanom obilježavanju obljetnice HDZ-a Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je kazao da je datum kojeg je predsjednik Milanović izabrao za parlamentarne izbore,  17. travnja, ujedno i Svjetski dan cirkusa.

"To je isto bitno pri odabiru da znamo što se htjelo učiniti. Da bi cirkuska atmosfera bila još malo jača, dok smo  se vozili prema Osijeku čuli smo da je Milanović odlučio ići na izbore sa  SDP-om kao neovisni, ali ipak sačuvati funkciju predsjednika RH - pa što bude", dodao je Plenković.

"Ovo je sjajno, konačno su maske pale", rekao je ironično dodavši da nema više dileme da je predsjednik netko tko je malo izvan politike i vodi računa o zajedničkom i skladnom funkcioniranju institucija.

"Imali smo do danas skrivenog lidera oporbe, a sad imamo malog kalkulantskog predsjednika i malog kandidata koji misi da neće izgubiti kao što je izgubio 2016., a mi ćemo mu pokazati da će izgubiti i on i SDP. I to treći put!", kazao je Plenković.

Tri jasne poruke

Procijenio je da politički gledano, postoje samo tri jasne poruke koje se iz ovog paničnog poteza vide.

Prvo - da je opozicija slaba, da je SDP slab, nikada slabiji, čak i po anketama koje su im nekada sklone i tu stoje loše te znaju da nemaju šanse u srazu s HDZ-om i političkim partnerima.

Druga je, nastavio je Plenković, očito DORH. "Ne može biti ništa drugo nego strah. Ovakav paničan potez radi samo netko tko je u velikom strahu i navrat nanos čini ovakve poteze. Njemu na odgovornost, nama dodatna motivacija za pobjedu", rekao je.

Kao treća poruka za koju se nada da nije ključna, je s obzirom na sve što se zbiva s demokratskim procesima diljem Europe.

"Eto, baš kada se u Rusiji održavaju izbori nije li možda i ovo pokušaj da se i Hrvatsku izvuče iz zapadne zajednice, EU, NATO-a, partnerstva sa SAD-om, da ju se vrati ili pošalje u naručje Rusiji. Je li to upliv u demokratske procese u Hrvatskoj?", zapitao se Plenković.

"Ako i je - mi to nećemo dopustiti", dodao je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković.

Podsjetio je na mandat SDP-ove vlade i njihove "rezultate" zbog kojih bi se SDP trebao sakriti.

"U mandatu HDZ-ove vlade porasle su plaće, mirovine, dječji doplatci i standard građana. To su naši rezultati, to je naša legitimacija", dodao je.

Vinkovci: Očekujemo ponovno najmanje osam mandata!

U Vinkovcima, na obilježavanju 34. rođendana HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je poručio da će Vlada i u 3. mandatu nastaviti podizati plaće, BDP i zaposlenost, subvencionirati energente i razvijati državu.

Hrvatska će ostati ondje gdje i pripada, gdje ju je htio i dr. Franjo Tuđman – u samoj jezgri Europe i demokratskog Zapada. Spremni smo svi na izbore i još jednu pobjedu. Neki problematiziraju V. izbornu jedinicu, a ja im kažem - ljudi, pa stanite malo, V. izborna jedinica bit će uvjerljivi pobjednik na parlamentarnim izborima i očekujemo ponovno najmanje osam mandata. Mi idemo na izbore na Svjetski dan cirkusa, moramo biti svjesni što je odabrao i kakav je onaj koji je to odabrao. Ali, idemo na ove izbore s još jednom novosti, sam sebi raspišeš termin izbora, pa kažeš da ćeš ostati na funkciji, a onda ideš s SDP-om na izbore", rekao je Plenković.

Maske su pale – Milanović se vratio očajnom SDP-u

Naglasio je da je to potpuni raskorak s onim što je normalna politička praksa. "Ali, to je samo potvrda da cijelo ovo vrijeme imamo nekoga koji ne igra svoju ustavnu ulogu i nastoji destabilizirati institucije. Sad kad su maske pale, do kraja se razotkrio i vratio se u SDP koji je toliko slab i očajan da čak i njega poraženog, lošeg gubitnika iz 2016., vraća sebi na izbornu listu. To pokazuje nepostojanje integriteta čelnika SDP-a" kazao je Plenković.

"17. travnja bit će 3:0 za hrvatsku pobjedu, pogledajte semafor!", zaključio je Plenković.