Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bukurešt | 7. 3. 2024

Vrijeme je da se otvore pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom

Premijer Andrej Plenković je s HDZ-ovom delegacijom sudjelovao u Kongresu Europske pučke stranke u Bukureštu, na kojemu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrđena kao EPP-ova kandidatkinja za idući mandat

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u govoru na Kongresu EPP-a u Bukureštu poručio je da će na idućim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj HDZ ponovno dobiti povjerenje hrvatskih građana. Istaknuo je važnost podrške Ukrajini, punog pristupa Rumunjske i Bugarske Schengenu te otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

"Vodimo politiku modernog hrvatskog suverenizma te podižemo kvalitetu života i konkurentnost gospodarstva jačanjem položaja Hrvatske u EU. Uz podršku predsjednice EK Ursule von der Leyen i EPP-a ostvarujemo strateške ciljeve. Vidimo se na idućem kongresu EPP-a, u našem 3. mandatu na čelu Vlade", kazao je Plenković.

HDZ će pobijediti i treći put zaredom

Hrvatski birači izlaze na parlamentarne izbore prije europskih izbora, a Plenković je rekao kolegama iz EPP-a da je uvjeren u pobjedu HDZ-a.

"Ovo je trenutak da treći put pozovemo naše građane da obnove povjerenje u naš program, naše vrijednosti i naša postignuća", istaknuo je.

Plenković je poručio predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen da računa na to da će EK idući tjedan izaći s pozitivnim izvješćem o Bosni i Hercegovini i da će se na idućem sastanku Europskog vijeća napokon moći reći da je došlo vrijeme da se otvore pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom.

Dodao je da domaćin kongresa Rumunjska, kao i Bugarska, mogu računati na potporu Hrvatske u procesu ispunjavanja kriterija za ulazak u eurozonu i Schengen.

Ponovio je da Ukrajina može računati na hrvatsku financijsku, humanitarnu i vojnu pomoć do pobjede protiv Rusije.

Velika diplomatska inicijativa brojnih prijatelja BiH

U izjavi medijima, Plenković je rekao da očekuje da će se na samitu Europskog vijeća u drugoj polovici ožujka donijeti politička odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, o čemu je razgovarao s kolegama iz Europske pučke stranke na marginama kongresa u Bukureštu.

"Želimo da se 22. ožujka na temelju postignuća Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proteklih dva i pol mjeseca od sastanka u Bruxellesu donese politička odluka o otvaranju pregovora", rekao je Plenković novinarima u Bukureštu.

Odlazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i njega osobno u Sarajevo prije nekoliko tjedana, kao i nedavne posjete šefova diplomacije Njemačke, Italije i Austrije, Plenković opisuje kao veliku diplomatsku inicijativu brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine.

Plenković je uvjeren da će Komisija izaći s pozitivnim rješenjem za susjednu zemlju kako bi se na temelju njega mogla donijeti politička odluka na razini šefova država i vlada.

"Posebno mi je drago da se u ovom periodu donio zakon o sprječavanju pranja novca, zakon o zaštiti podataka, nacionalni plan reformi, da se krenulo u sklapanje sporazuma s Frontexom, da se radi na postizanju konsenzusa o zakonu o sprječavanju sukoba interesa, zakona o sudovima i u konačnici, nadam se, barem realnom hodogramu postizanja konsenzusa oko izbornog zakona koji je kapitalno važan za cijelu zemlju", rekao je Plenković.

Brojni bilateralni susreti

Podrška BiH u otvaranju pristupnih pregovora s Unijom bila je u središtu bilateralnih susreta u Bukureštu. Plenković se sastao s von der Leyen, predsjednikom njemačkog CDU-a Friedrichom Merzom, finskim premijerom Petterijem Orpom, luksemburškim premijerom Friedenom, visokim predstavnikom za BiH Schmidtom i drugim liderima.

Susreo se i s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i s lidericom bjeloruske oporbe Svetlanom Tihanovskom.

Na pitanje strahuje li od koalicije 10 stranaka predvođenih SDP-om za parlamentarne izbore, premijer je ponovio da ga ne brine "kobasičasta" koalicija i da je dokaz da su se nabrzinu sklepali to što su uzeli slogan "Za bolju Hrvatsku" bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Svatko u kampanji zna da postoji Google. I onda kad netko ima kreativnu ideju, ode na Google da vidi tko je prije imao taj slogan. Oni čak nisu imali vremena ni za to. Moram priznati - izrazito smiješno, amaterski i na neki način svojstveno njima koji se u osam godina oporbe nisu maknuli od dvije teze - da su svi lupeži ili izdajnici", rekao je Plenković.

Za sigurnu Europu i jačanje obrambenih sposobnosti

Prvog dana kongresa u Bukureštu usvojen je Manifest u kojemu se EPP zalaže za sigurnu Europu i jačanje obrambenih sposobnosti EU-a u koordinaciji s NATO-om, kao i šest rezolucija među kojima su Plan EU-a za pobjedu Ukrajine i poziv europskim institucijama da stvore zakonski okvir koji će omogućiti članicama EU-a da zaplijene zamrznuta ruska sredstva i da se ona usmjere na pomoć Ukrajini.