Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Davos | 17. 1. 2024.

Očekujem da će EU osigurati financijsku pomoć za Ukrajinu

Premijer Plenković sudjeluje u godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, gdje je dao intervju za CNN-ovu emisiju »Quest Means Business«

"Normalan način bi bio da svih 27 država članica pristane revidirati višegodišnji financijski okvir i pruži tu pomoć Ukrajini", rekao je Plenković CNN-ovu novinaru Richardu Questu.

"Ako jedna od zemalja, poput Mađarske, bude protiv ove ideje, onda ćemo pronaći alternativno rješenje na kojem Europska komisija radi, a to je pronaći politički, pravni i financijski sporazum da se to ostvari izvan sedmogodišnjeg proračuna Europske unije", dodao je Plenković.

Uskoro konačna odluka o Bosni i Hercegovini

Mađarski premijer Viktor Orban se ne protivi tome da drugi šalju novac Ukrajini izvan financijskog okvira Europske unije, pojasnio je Plenković.

"Radi se o tome da unutar Europe morate pronalaziti kompromise. Mislim da smo iscrpili sve mogućnosti za kompromisom, no pronašli smo rješenje, a mislim da je rješenje važnije od kompromisa", kazao je.

Na pitanje novinara o hrvatskom stavu o napetostima u jugoistočnoj Europi, premijer je rekao da se upravo vratio s rasprave o zapadnom Balkanu, jugoistočnoj Europi, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji te da smo prošli revolucionarnu fazu.

"Putin je zapravo ubrzao proširenje Europske unije. Zato su sve ove odluke o otvaranju pregovara s Ukrajinom, Moldavijom, davanje kandidatskog statusa Gruziji, uskoro ćemo donijeti konačnu odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ovo su sve pozitivne stvari pred nama", poručio je Plenković.

Potrebno je vrijeme kako bi se sustigle zemlje koje su desetljećima živjele u demokraciji

Dodao je da je potrebno vrijeme kako bi se sustiglo zemlje koje su desetljećima živjele u demokraciji i u tržišnim gospodarstvima te da ih i mi još uvijek sustižemo.

"Siguran sam da će naši susjedi uz pomoć, naročito u vidu gospodarskog upravljanja i plana rasta koji im je ponuđen, postupno dospjeti u položaj, gdje će im narasti gospodarski i socijalni standard. Ostanu li duže vrijeme vani, bit će im gore", izjavio je Plenković.

Izvor: Hina/Vlada