Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Novi Vinodolski | 8. 1. 2024.

Cesta Križišće–Žuta Lokva upotpunit će jadransko-jonski cestovni koridor

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanoj sjednici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog

U svojem govoru premijer je podsjetio da Novi Vinodolski ima dugu i bogatu povijest koja je važna ne samo za taj kraj nego i za cijeli hrvatski narod. Istaknuo je kako je grad u posljednjih tridesetak godina učinio velike iskorake u poboljšanju kvalitete života svih ljudi koji žive na prostoru Novog Vinodolskog, kao i na gostoprimstvu brojnim turistima koji ga birajz kao destinaciju za svoj odmor.

Osvrnuo se na infrastrukturne projekte, a izdvojio je gradsku obilaznicu te odluku o izgradnji autoceste Križišće–Žuta Lokva, koja će upotpuniti mrežu hrvatskih autocesta. "To je projekt vrijedan 300 milijuna eura koji će bolje povezati Rijeku i Split i na taj način omogućiti pravi, puni jadransko-jonski cestovni koridor", ocijenio je premijer.

Ulaganjem u LNG-terminal na Krku Hrvatska konkurira kao energetsko čvorište ovog dijela Europe

Kao pokazatelje uspješe suradnje Vlade i Primorsko-goranske županije naveo je Državnu cestu 403, drugu cijev tunela Učka te ulaganja u riječku luku.

"Pozicioniranjem na četiri prometna koridora te ulaganjem u LNG terminal na Krku, Hrvatska konkurira kao energetsko čvorište ovog dijela Europe", poručio je Plenković, dodavši da je Primorsko-goranska županija jedna od županija koja predstavlja gospodarsku žilu kucavicu Hrvatske.

Osvrnuo se na trenutačne okolnosti, kazavši da smo u vremenu velikih globalnih izazova zbog rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, a 2024. je izborna godina za više od pola čovječanstva.

Podsjetio je na ostvarenje hrvatskih strateških ciljeva koji su se dogodili u trenucima kada smo izašli iz nekoliko isprepletenih kriza u kojima je država stala uz hrvatske građane, gospodarstvo i institucije i omogućila im da sve te krize što lakše prebrode.

"Paketi pomoći u vrijednosti 7,2 milijardi eura koje je država dala građanima i gospodarstvu, omogućili su sigurnost opskrbe energentima kao i priuštivu cijenu naftnih derivata, struje i plina", istaknuo je premijer.

Dodao je da je time omogućen daljnji rad na rastu gospodarstva, smanjenju nezaposlenosti i rastu zaposlenosti. Naveo je da je prošle godine izdano 172 tisuće dozvola za rad strancima koji uglavnom rade u građevinskom sektoru, no velik dio ih je zaposlen i u turizmu i ugostiteljstvu.

Premijer se osvrnuo na četiri prioritetne teme koje će odrediti našu budućnost: demografsku revitalizaciju, dekarbonizaciju, digitalizaciju i obrazovanje.

"Kada to ostvarimo, vjerujem da ćemo doseći najbitniji element hrvatskoga društva u budućnosti, a to je povećanje društvenoga optimizma", kazao je na kraju obraćanja predsjednik Vlade.

Za glavnog državnog odvjetnika mogao se prijaviti svatko tko ispunjava uvjete

Komentirao je izbor glavnog državnog odvjetnika, kazavši da je procedura vrlo jasna i propisana te ponovio da je poziv za budućeg glavnog državnog odvjetnika objavilo Državno odvjetničko vijeće, on je bio otvoren mjesec dana i mogao se javiti svatko onaj tko ispunjava uvjete

Ključno je pitanje za čiji račun radi Most

Upitan o tvrdnjama o nezakonitim radnjama u Fortenova grupi, Plenković je kazao da je Most nebitan kao politička opcija, a da je uvijek ključno za čiji privatni interes oni rade.

"To smo vidjeli u aferi Most prije nekoliko dana, ova afera je vrlo nalik", rekao je te dodao da iz reakcije Fortenove ispada da, u ovom slučaju, Most radi za ruske interese.