Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pariz | 5. 1. 2024.

U Delorsovu mandatu učinjeni su golemi iskoraci za uvođenje eura

U prijelomnim trenucima kada je pao Berlinski zid, a zapadna se Europa otvorila prema istočnoj, dok se istočna Europa demokratizirala, Jacques Delors odigrao je važnu političku ulogu, poručio je premijer Plenković u Parizu

Na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Parizu na komemoraciji za Jacquesa Delorsa, bivšeg predsjednika Europske komisije u tri mandata.

U mandatu jednog od najvažnijih predsjednika Europske komisije od 1985. do 1995., istaknuo je u svojoj izjavi tom prigodom premijer Plenković, dogodili su se ogromni iskoraci.

Podsjetio je da je tada pokrenut proces uvođenja zajedničke valute, usvojen ugovor iz Maastrichta, uveden Erasmus, stupile su na snagu sve četiri temeljne slobode kretanja – ljudi, usluga, robe i kapitala.

"U tim prijelomnim trenucima, kada se srušio Berlinski zid, a zapadna se Europa otvorila prema istočnoj, a istočna se Europa demokratizirala, Jacques Delors odigrao je važnu političku ulogu", poručio je premijer Plenković.

Nakon komemoracije, na kojoj je sudjelovao niz europskih lidera, održan je i neformalni susret na kojem je bilo prigode za razgovore o budućnosti Europe, aktualnoj globalnoj sigurnosnoj situaciji te sastanku Europskog vijeća koje će se održati 1. veljače, kazao je premijer Plenković.

Upitan o procesu isporuke borbenih aviona Rafale, koje je Hrvatska kupila od Francuske, premijer je ustvrdio kako on teče jako dobro te se isporuka prvih šest aviona očekuje do 30. travnja.

Hangari za prihvat tih aviona, dodao je, bit će dovršeni na vrijeme, a cijeli proces ide prema planu dogovorenom u Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu, dokumentu potpisanim za vrijeme posjeta predsjednika Macrona Hrvatskoj 2021.

"Na ovaj način dižemo sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na razinu na kojoj od Njemačke do Grčke nijedna druga država nema snažnije zrakoplovstvo od Hrvatske", poručio je.