Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 14. 12. 2023.

Europsko vijeće otvorit će pregovore s BiH nakon izvješća Europske komisije

Nakon prvog dana sastanka Europskog vijeća postignut je dogovor o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldovom, dok je Gruzija dobila kandidatski status

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je novinstvo o temama sastanka Europskog vijeća. Prva je tema bio Višegodišnji financijski okvir, odnosno njegova revizija.

"Polako se približavaju stajališta koja će, u konačnici, potvrditi ono što je bio temeljni cilj - iznaći financijska sredstva za podršku Ukrajini u njenom ekonomskom i financijskom funkcioniranju u idućih nekoliko godina. Iznaći dodatna sredstva za pitanja borbe protiv nezakonitih migracija te dodatna sredstva i za pitanje podrške državama jugoistoka Europe. Također, i sredstva koja se odnose na ono što nazivamo strateškom autonomijom europskog gospodarstva u okolnostima u kojima se nalazimo", kazao je premijer Plenković.

O proširenju Europske unije

Druga je tema bila pitanje proširenja Europske unije te je, izvijestio je premijer Plenković, postignut dogovor da se danas donosi odluka o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldovom te je Gruzija dobila kandidatski status.

"Na temelju osobitog zalaganja Hrvatske - proveli smo cijelo popodne boreći se za što bolji zaključak o Bosni i Hercegovini - dobili smo ono što je u ovim okolnostima po mom sudu ključno, a to je vrlo jasan zaključak - Europsko vijeće će otvoriti pregovore s BiH kada se ispune kriteriji koji su joj postavljeni. S tim da Vijeće ovaj put poziva Komisiju da pripremi svoje izvješće o napretku u ožujku s ciljem donošenja formalne odluke", naglasio je Plenković.

U tome je kontekstu izdvojio da je ovo sjajan poticaj Vijeću ministara BiH i predsjedateljici Borjani Krišto da u sljedećih dva mjeseca naprave još nekoliko važnih koraka. Napomenuo je da je ovo Vijeće ministara BiH u zadnjih godinu dana napravilo posla skoro pa koliko cijeli prethodni sastav Vijeća ministara BiH u četiri godine.

"Tako da je ovo jedna vrlo dobra i ohrabrujuća odluka za nama jako važnu susjednu i prijateljsku BiH", poručio je.

Jasan vremenski okvir

Premijer Plenković je istaknuo da je danas u raspravi o Ukrajini bilo sve argumentirano i sve skupa je prošlo dobro, a mađarski premijer Viktor Orban je bio van dvorane kad se donijela odluka.

"Odluku je donijelo Europsko vijeće", naglasio je.

Premijer Plenković je izdvojio da je Vijeće danas slijedilo preporuku Komisije, s tim da je na dan kada je točno 28. obljetnica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma odlučeno da će BiH otvoriti pregovore o pristupanju EU-u.

"Ide se prema tome da Europsko vijeće poziva Komisiju da pripremi izvješće, i to s ciljem da se odluka o otvaranju pregovora donese u ožujku. Ne može, dakle, biti jasniji vremenski okvir", rekao je Plenković.