Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 12. 2023.

Nabavom oklopnih vozila nastavljamo strateško partnerstvo s SAD-om

U sklopu nabave za Oružane snage Republike Hrvatske u Rijeku su stigla prva 22 od ukupno 89 američkih oklopnih vozila za pješaštvo Bradley M2A2 OD

Dovođenje u operativno ispravno stanje oklopnih vozila odvijat će se u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila u Slavonskom Brodu, a cilj je da sva budu kompletirana i dovedena u operativno ispravno stanje do 2026. godine.

"Nabava Bradleyja potvrda je kontinuiranog ulaganja u osnaživanje svih sastavnica Hrvatske vojske. Kroz strateško partnerstvo i suradnju sa SAD-om opremamo Hrvatsku vojsku kako bi bila još spremnija za ispunjavanje svojih zadaća, uzimajući u obzir i suvremene obrambene i sigurnosne izazove. Vlada je osigurala rast obrambenog proračuna, koji je udvostručen u proteklih sedam godina i danas premašuje milijardu eura. Nastavljamo poboljšavati status i materijalna prava hrvatskih vojnika te ulagati u opremu i modernizaciju Hrvatske vojske", poručio je ovom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Nacionalna garda Minnesote, s kojom suradnja traje već 26 godina, pomoći će Hrvatskoj vojsci u uvođenju oklopnih vozila Bradley u operativnu uporabu, kroz Program državnog partnerstva (SPP), čime se dodatno produbljuje obrambena suradnja koja ostaje kamen-temeljac bilateralnih odnosa između SAD-a i Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je kako dolazak Bradleyja u Republiku Hrvatsku svjedoči uspješnoj dinamici realizacije najvažnijih projekata opremanja i modernizacije Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske kopnene vojske, a istovremeno potvrđuje snagu strateškog partnerstva Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

"Sutra ćemo na sjednici Vlade predstaviti "Okvir za obrambenu suradnju između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država od 2023. do 2028.", kojim se odnosi dviju država usmjeravaju ka jačanju i produbljivanju obrambene suradnje. U tom smislu, Bradleyji će značajno pridonijeti jačanju ukupne borbene moći i spremnosti naših Oružanih snaga. Ponosan sam što dio tehnike najveće grane Hrvatske vojske postaje sredstvo koje čini okosnicu američkih oklopno-mehaniziranih postrojbi. Vjerujem kako će hrvatske vojnikinje i vojnici s ovim moćnim sredstvom biti još snažniji jamac mira i sigurnosti naše Domovine, ali i šire", rekao je ministar Anušić.