Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pariz | 30. 10. 2023.

Sastanak s predsjednikom Macronom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron zalažu se za smirivanje krize na Bliskom istoku i zaštitu civila te jasno osuđuju Hamasov napad na Izrael

Premijer Plenković se s predsjednikom Macronom sastao prije nego što je posjetio sjedište Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

"Uz jasnu osudu terorističkog napada Hamasa na Izrael, zalažemo se za smirivanje krize na Bliskom istoku i za zaštitu civila", napisao je Plenković na X-u nakon sastanka u Elizejskoj palači.

Uspješna nabava Rafalea jača partnerstvo Hrvatske i Francuske

Plenković je u objavi dodao da se razgovaralo i o "sprečavanju ilegalnih migracija i potrebi rješavanja problema na izvoru", te da su "prepoznati napori koje Hrvatska ulaže u zaštiti vanjskih granica EU-a".

Plenković i Macron razgovarali su i o bilateralnim i europskim temama, a "uspješan proces nabave Rafalea jača partnerstvo Hrvatske i Francuske koje želimo staviti i u funkciju razvoja gospodarskih odnosa".

Hrvatska je od Francuske kupila dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale od kojih će prvih šest doći u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024., a ostali prema ugovorima.

"Krize u susjedstvu EU-a zahtijevaju snažnu suradnju članica i odvažna rješenja", naglasio je hrvatski premijer.

Hrvatska će pristupiti Konvenciji za borbu protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju

Plenković se potom sastao u sjedištu OECD-a s glavnim tajnikom te organizacije Mathiasom Cormannom, a potom će sudjelovati na Vijeću OECD-a.

Uoči sastanaka, Plenković i Cormann potpisali su pismo o prihvaćanju članstva Hrvatske u Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Tim se dokumentom Hrvatska obvezuje da će pristupiti Konvenciji za borbu protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju što prije, što je još jedan važan korak na putu prema članstvu u OECD-u.

Hrvatska je 2017. podnijela zahtjev za članstvo u OECD-u, organizaciji koja okuplja 38 zemalja, a službeno je započela pristupni proces u srpnju 2022.

Godine 2025. očekuje se drugi ekonomski pregled RH, nakon prvog iz rujna ove godine. Dva ekonomska pregleda preduvjet su da bi zemlja mogla postati članicom.

Cormannu uručeno pismo o hrvatskom doprinosu Programu OECD-a za Ukrajinu

Uz Hrvatsku, ostale zemlje kandidati za članstvo u OECD-u su Argentina, Brazil, Bugarska, Rumunjska i Peru.

Plenković je Cormmanu uručio i pismo o doprinosu Programu OECD-a za Ukrajinu u iznosu od 250.000 eura.

Uz predsjednika vlade u posjetu OECD-u su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar financija Marko Primorac.

Izvor: Vlada / Hina