Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 26–29. 9. 2023.

EPP u Splitu: Hrvatska je europska priča o uspjehu

U Splitu su od 26. do 29. rujna održani Studijski dani Kluba zastupnika Europske pučke stranke. Okupljenima su se među ostalima obratili predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europska pučka stranka ovaj se tjedan okupila u Splitu na studijskim danima, na svom posljednjem skupu uoči europskih izbora u lipnju iduće godine. Uz predsjednika HDZ-a i Vlade Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, okupljenima su se obratili i potpredsjednica Europske komisije i EPP-a Dubravka Šuica te zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler, Željana Zovko, Tomislav Sokol i Sunčana Glavak, a prisustvovali su i saborski zastupnici, predstavnici splitskog HDZ-a te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Po dolasku u Split, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković održao je bilateralne sastanke s predsjednikom EPP-a Manfredom Weberom i predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom, prijateljima Hrvatske, koji su pružili snažnu podršku HDZ-ovoj Vladi u ostvarenju članstva u Schengenskom prostoru i europodručju. Na sastancima se razgovaralo o predstojećim izazovima za EPP i Europu te pripremi programa za nadolazeće europske izbore.

Weber: Hrvatska je zemlja pobjednik

Prioritet je pronaći europski odgovor na migracije, naglašeno je u srijedu na zajedničkoj konferenciji Andreja Plenkovića, Manfreda Webera i Roberte Metsole.

Weber je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da će EPP, trenutno najzastupljenija u Europskom parlamentu, predstaviti snažne prijedloge za budućnost kontinenta, temeljene na tri stupa. Prvi od njih je pitanje migracija.

"Moramo pronaći europski odgovor na migracije", kazao je Weber, naglasivši da je Europa kontinent koji želi pomoći onima koji to trebaju, no i da je EPP grupacija koja zagovara snažne granične kontrole te da država odlučuje tko dolazi.

Drugi stup je svakodnevni život građana, u kontekstu izazova poput inflacije. EPP želi ekonomske uspjehe na temelju društvene pravednosti, rekao je Weber.

Treći stup je "da u Europi nema građana prvog i drugog reda". U vrijeme pandemije EU je osigurala da svi Europljani imaju pristup cjepivima, a sad je vrijeme da se to postigne i na drugim područjima, zaključio je Weber, navodeći primjer zdravstva.

Predsjednik EPP-a u svom je govoru pohvalio Hrvatsku, kazavši da je ona za EPP "zemlja pobjednik", uspješna zemlja s jasnim proeuropskim pristupom.

Plenković: Zaustaviti nezakonite migracije

Plenković je naglasio kako se mora pronaći zajedničko rješenje za migrantsku krizu kako bi se zaustavile nezakonite migracije, no istovremeno primjenjivalo nacionalno i europsko zakonodavstvo te međunarodne norme.

"Tako ćemo poštivati ljudska prava i dostojanstvo onih čiji su životi dovedeni u opasnost krijumčarskim lancima koji profitiraju od teške situacije drugih ljudi i to je glavna poruka koju ćemo zajednički promicati u narednim mjesecima", rekao je.

Plenković je govorio o postignućima Vlade, kazavši kako u okolnostima brojnih kriza nije dopustila socijalnu frakturu u društvu te da je održala socijalnu koheziju jer je to jedan od njezinih glavnih principa

"Kršćansko načelo solidarnosti prakticiramo u svim našim politikama tijekom proteklih godina", rekao je.

EPP i HDZ pokazali liderstvo u krizama

,,Zahvaljujem dragim prijateljima na dolasku i odabiru Hrvatske za ovaj veliki i važni skup, posljednji ovakve vrste prije EU izbora. Zahvaljujem im i na velikoj potpori u ostvarenju vanjskopolitičkih strateških ciljeva RH. EPP i HDZ demonstrirali su liderstvo u globalnim ekonomskim krizama, osmislili snažne europske i državne intervencije radi zaštite životnog standarda i gospodarstava te time uspjeli očuvati socijalnu koheziju na našem kontinentu i u RH. Kako smo bili predvodnici u suočavanju s posljedicama pandemije i ruske agresije na Ukrajinu, tako i sada moramo - više i bolje od ostalih - ponuditi rješenja za zaustavljanje migrantske krize", poručio je Plenković.

Metsola: Proširenje u interesu EU-a

Metsola je govorila o proširenju Europske unije, proglasivši to njenim najsnažnijim geopolitičkim alatom koji je "win-win" proces za obje strane. Naglasila je da EU mora držati vrata otvorena te da treba biti spreman započeti pregovore s Ukrajinom i Moldovom što je prije moguće.

I Metsola je pohvalila Hrvatsku, kazavši kako je ona stabilizirajuća snaga u Europskoj uniji i na zapadnom Balkanu te da može biti uzor drugima.

Zahvalila je Hrvatskoj što je ustupila svoju željezničku mrežu i luke za izvoz ukrajinskog žita, pritom naglasivši kako Ukrajina u svojoj borbi protiv ruskih napada brani i europske vrijednosti te da stoga Europa ne smije odustati od pomoći ratom pogođenoj zemlji.

Šetnja Splitom i najava pobjede na europskim izborima

Andrej Plenković i niz dužnosnika EPP-a u Splitu su dočekali predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, koja se pridružila Studijskim danima EPP grupe, a potom je uslijedila zajednička šetnja Splitom. Uz najavu novih pobjeda Europske pučke stranke i HDZ-a na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru i na izborima za Europski parlament!

Von der Leyen: Hrvatska je europska priča o uspjehu

Ususret zajedničkog sudjelovanja na panelu pred EPP grupom, na zajedničkoj konferenciji za medije sudjelovali su premijer Plenković, predsjednik EPP-a Weber i predsjednica EK von der Leyen.

"Ključno je europskim građanima objasniti da je proširenje Europske unije u njenom interesu, posebice s obzirom na opasnije i nepredvidljivije geopolitičko okruženje", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Ruski rat protiv Ukrajine dokazao je da postoji snažna potreba da se Europa prilagodi opasnijem i nepredvidljivijem geopolitičkom okruženju. Vrlo je važno da objasnimo državama članicama i našim građanima da nas u novom geostrateškom okruženju proširenje na temu zasluga osnažuje i na našu je dobrobit", rekla je predsjednica EK-a.

Govoreći o Hrvatskoj, ponovivši da je ona europska priča o uspjehu, von der Leyen je kazala kako je prošlo proširenje Unije bilo veliki uspjeh te da se to sada treba "replicirati s trenutnim kandidatkinjama", na temelju njihovih zasluga u reformskom procesu.

Naglasila je da je EU pojačala svoje napore prema obrambenoj uniji i osnažila svoje veze s NATO saveznicima i drugim pouzdanim partnerima.

EU je Ukrajinu dosad vojno i financijski pomogao s više od 81 milijardi eura, a ruska ucjena energentima nije uspjela jer se Europa riješila ovisnosti o ruskom gorivu, te su cijene pale na predratnu razinu. Ključno je ipak da EU radi na razvoju čistih tehnologija jer one pojačavaju njezinu neovisnost i konkurentnost te stvaraju nova radna mjesta.

"Građani s pravom očekuje da je Europa ta koja odlučuje tko dolazi i pod kojim uvjetima, a ne krijumčari i trgovci ljudima", zaključila je von der Leyen, govoreći o migracijama.

Weber je pritom naglasio kako se pritom u obzir treba uzeti i humanitarni pristup kako bi se pomoglo onima kojima je to potrebno, kao što se pomaže ukrajinskim izbjeglicama u Europi.

Plenković: Sigurnost, konkurentnost Unije i energetska tranzicija ključna pitanja

Plenković je naveo nekoliko glavnih izazova za sve europske zemlje danas, od kojih je prvi sigurnost, što proizlazi iz niza kriza poput dvogodišnje pandemije COVID-19 te posljedica ruske agresije na Ukrajinu, a drugi konkurentnost europskog gospodarstva.

"Ostat ćemo ujedinjeni i podržavati Ukrajinu dokle god uspijevamo izbjeći socijalnu frakturu i održati društveni mir u našim zemljama", poručio je Plenković.

Kao treću točku, Plenković je naveo proširenje Europske unije, rekavši da Hrvatska ima "mnogo stručnosti i znanja o trendovima u našem susjedstvu", jugoistočnoj Europi.

"Smatramo da bi svi naši susjedi trebali ubrzati svoje reformske procese kako bi bili spremniji ući u sljedeće faze pristupnog postupka", izjavio je Plenković, dodavši da se to također odnosi na napore Ukrajine i Moldavije.

Naglasio je u svom obraćanju da je EPP, usred brojnih kriza, ostao vjeran svojim vrijednostima, čvrsto usidren na desnom centru.

,,Kao najveća politička obitelj, dajemo na gospodarske, sigurnosne, energetske i demografske izazove".