Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 11. 10. 2012.

16. sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU

U Europskom je parlamentu 10. i 11. listopada održan šesnaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska - Europska unija pod predsjedanjem Andreja Plenkovića i Gunnara Hökmarka

Uz Plenkovića, kao voditelja Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru, na sastanku su sudjelovali i članovi Izaslanstva Jozo Radoš, Davor Ivo Stier, Davor Božinović, Gordan Jandroković, Igor Kolman, Nansi Tireli i Frano Matušić, dok su Europski parlament predstavljali Petra Kammerevert, Tanja Fajon, Ildiko Gall-Pelcz, Bernd Posselt, Alojz Peterle, Jaroslav Paška i Libor Rouček.

U ime Cipra, kao zemlje predsjedateljice Vijeća Europske unije, na sastanku su sudjelovali: zamjenik ministra za europske poslove Andreas D. Mavroyiannis, Europsku komisiju predstavljala je ravnateljica u Glavnoj upravi za proširenje Alexandra Cas-Granje, a Vladu Republike Hrvatske pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić. Na sastanku je predstavljeno Izvješće o monitoringu hrvatskih priprema za članstvo u Europskoj uniji i tijek procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ocijenjeno je da su procjene Europske komisije sveobuhvatne i pozitivne te da se otvara put daljnjoj ratifikaciji Ugovora u državama članicama. Europska je komisija uputila određene ozbiljne poruke o potrebi ispunjavanja konkretnih obveza preuzetih u pregovaračkom procesu u sljedećim mjesecima, a posebno o 10 točaka navedenih u Zaključcima. Zajednički parlamentarni odbor RH-EU pozvao je sve članice koje još nisu ratificirale Ugovor da poduzmu odgovarajuće zakonske aktivnosti kako bi što prije završile ratifikacijski postupak.

Na sastanku se raspravljalo i o Proračunu EU-a za 2013. godinu, Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2014. do 2020. i stanju europskog gospodarstva te o mjerama koje Hrvatska treba poduzeti kako bi dalje konsolidirala svoj financijski i gospodarski okvir. Na kraju sastanka provedena je i široka rasprava o stanju u Jugoistočnoj Europi. Zaključno su usvojene Zajedničke preporuke.