Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 7. 2023.

Perspektive gospodarske suradnje sa Sjedinjenim Državama

Na konferenciji Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je važnost partnerskih i savezničkih odnosa Sjedinjenih Država i Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u otvorenju konferencije Udruge Hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) pod naslovom "Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level". Konferencija je okupila predstavnike hrvatsko-američke poslovne i akademske zajednice s ciljem razmjene znanja te povezivanja poslovnih partnera, ulagača i klijenata.

Premijer je naglasio važnost partnerskih i savezničkih odnosa SAD-a i Hrvatske, koji se osim u političkom, zadnjih godina intenziviraju i u gospodarskom smislu.

Podsjetio je i na odličan položaj hrvatske zajednice u američkom društvu, koja je ne samo dobro integrirana, već je stvorila i respektabilan utjecaj u svim društvenim sferama.

Očekuje se porast ulaganja iz SAD-a

"Najveći potencijali za suradnju Hrvatske i SAD-a u sektorima su IT-ja i visoke tehnologije, zdravstva te u metalskoj i prehrambenoj industriji", kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović.

Podsjetio je da je posljednjih godina partnerstvo između Hrvatske i SAD-a osnaženo ukidanjem viza za SAD za nositelje hrvatskih putovnica, kao i potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Naveo je i da se očekuje porast ulaganja iz SAD-a, sada kada je ulaskom u eurozonu i schengen Hrvatska postala integralnim dijelom zapadnog svijeta.

Hrvatska može produžiti sezonu zdravstvenim turizmom

Današnja glavna tema konferencije bila je medicina i povezane zdravstvene usluge, o kojima su raspravljali vodeći stručnjaci iz SAD-a i Hrvatske. Predsjednica Zajednice zdravstvenog turizma HGK Ivana Kolar predstavila je hrvatske potencijale u sektoru zdravstvenog i wellbeing turizma te plan rada zajednice.

Kolar je istaknula da Hrvatska zdravstvenim turizmom može produžiti sezonu, stoga su ključni ciljevi Zajednice otvaranje novih tržišta i kanala komunikacije, sudjelovanje u radu svjetskih stručnih udruga koje promoviraju zdravstveni turizam i poticanje razmjene znanja na globalnoj razini.

Izvor: Hina/Vlada