Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 26. 9. 2012.

U Europskom parlamentu s Gunnarom Hökmarkom i Liborom Roučekom

Predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Republike Hrvatske i Europske unije (ZPO) i promatrač u Europskom parlamentu Andrej Plenković sastao se u srijedu u Europskom parlamentu s predsjednikom Izaslanstva Europskog parlamenta u ZPO RH-EU Gunnarom Hökmarkom (EPP, Švedska)

Supredsjedatelji su dogovorili konačne teme sljedećeg sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora RH i EU-a koji će se održati u Europskom parlamentu 10. i 11. listopada kada će Europska komisija objaviti Izvješće o monitoringu priprema Hrvatske za članstvo u EU-u. Plenković i Hökmark suglasili su se da je ispunjavanje ekonomskih kriterija za članstvo u EU-u važno u kontekstu gospodarske i financijske krize, koja predstavlja velik izazov za Europsku uniju i Hrvatsku. Smatraju da je potrebno pojačati fiskalnu disciplinu, nastaviti provoditi gospodarske reforme te da je jača gospodarska i politička integracija put prema rastu. Sugovornici su, također, izrazili uvjerenje da će Komisijino Izvješće prepoznati kontinuirane napore koje Hrvatska poduzima kako bi uskoro postala punopravna članica Europske unije te da će zasigurno biti dodatni poticaj za ispunjavanje preostalih obveza.

Plenković i Hökmark ocijenili su da se proces ratifikacije Ugovora o pristupanju u zemljama članicama odvija dobro s obzirom na činjenicu da ga je do sada ratificiralo 15 država članica. Preporuke iz predstojećeg Izvješća Europske komisije trebale bi pridonijeti pravodobnom okončanju procesa u preostalim državama članicama. Sugovornici su se osvrnuli i na situaciju u jugoistočnoj Europi ističući kako Hrvatska svojim primjerom pokazuje da se poduzete reforme isplate te da se proces proširenja mora nastaviti, uz uvjet ispunjavanja pristupnih kriterija i obaveza.

Zastupnik Plenković sastao se danas i s izvjestiteljem Odbora za vanjske poslove Europskoga parlamenta Liborom Roučekom (S&D, Češka) koji će u Europskom parlamentu predstaviti završnu rezoluciju o pripremama Hrvatske za članstvo u EU-u.