Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Skoplje | 5. 4. 2023.

Sjeverna Makedonija treba ubrzati proces pridruživanja Europskoj uniji

Službeni posjet Sjevernoj Makedoniji premijer Plenković započeo je sastankom s premijerom Dimitrom Kovačevskim, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, daljnjem unapređenju gospodarske suradnje te o europskom putu Makedonije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u Skopju, u službenom posjetu Sjevernoj Makedoniji.Uz predsjednika Vlade su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Emina Lekaj Prljaskaj.

Službeni posjet započeo je sastankom s predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. U izjavi za medije nakon sastanka, premijer Andrej Plenković istaknuo je izvrsne, prijateljske i kvalitetne odnose između Sjeverne Makedonije i Hrvatske i dvaju naroda, kao i savezništvo u okviru NATO-a. Dodao je kako smatra da će Sjeverna Makedonija kroz nekoliko godina sigurno postati članica Europske unije, u čemu joj Hrvatska pomaže već godinama, bez ikakvih kondicija.

Sjeverna Makedonija nerijetko je neopravdano usporavana na europskom putu

Kazao je da je Sjeverna Makedonija na sastanku na vrhu u Zagrebu prije 23 godine parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te učinila jako puno reformi, istaknuvši da je nerijetko neopravdano bila usporavana u tom europskom putu. "A mi smo nastojali, iz našega kuta zemlje koja je završila taj proces integracija 2013. i za dva i pol mjeseca će obilježiti prvih deset godina članstva u Europskoj uniji, pomoći da riješimo te prepreke i da nam se što prije priključite", poručio je.

Podsjetio je da je za vrijeme prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine donesena i nova metodologija pregovora, a tada je odlučeno i da se otvore pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije u Europsku uniju.

Sada, dodao je, u kontekstu davanja statusa kandidata Ukrajini prošle godine u lipnju, davanja statusa kandidata Moldovi, davanja kondicioniranog statusa kandidata Gruziji, davanja statusa kandidata Bosni i Hercegovini te činjenici da je Kosovo podnijelo zahtjev za članstvo u Europskoj uniji u prosincu prošle godine, Sjeverna Makedonija treba ubrzati svoj proces u čemu će joj Hrvatska pomoći.

Najkonkretnija manifestacija prijenosa znanja i iskustva, dodao je premijer Plenković, je i delegiranje gospodina Vladimira Drobnjaka koji će pomagati vladi Sjeverne Makedonije, a koji je bio glavni pregovarač Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. "Upravo je sada to vrijeme da se vuku pravi potezi i da se ostvare strateški probici koji će omogućiti rast gospodarstva, bolju socijalnu situaciju svim građanima u Makedoniji i koji će učiniti strateške iskorake nakon brojnih, zahtjevnih poteza koje ste do sada činili", istaknuo je.

Trgovinska razmjena dosegnula je gotovo 300 milijuna eura

Kada je riječ o bilateralnoj suradnji, premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo podatkom da je trgovinska razmjena dosegnula skoro 300 milijuna eura, a posebno mu je drago što je veliki broj makedonskih turista posjetio Hrvatsku.

Sva hrvatska postignuća, koja su zaokružena punopravnim članstvom u europodručju i Schengenskom prostoru, kazao je premijer Plenković, mogu pomoći kao korisno iskustvo Sjevernoj Makedoniji na daljnjem putu europske integracije i uopće ekonomske konsolidacije.

Unapređenje bilateralnih odnosa, bilo putem hrvatskih tvrtki koje vrlo uspješno djeluju u Sjevernoj Makedoniji, bilo putem sporazuma o kulturnoj suradnji, znanstvenoj suradnji, bilo putem suradnje gospodarskih komora, kao i dobri i otvoreni politički odnosi, može biti dio mozaika dvaju prijateljskih naroda i dvije zemlje, kazao je premijer Plenković.

Istaknuo je i da je gotovo 900 hrvatskih policajaca u brojnim rotacijama bilo raspoređeno u Sjevernoj Makedoniji te surađivalo s makedonskom policijom na sprječavanju nezakonitih migracija, što je važno u kontekstu šire europske politike.

Premijer Plenković naglasio je i podudarna stajališta u političkoj potpori Ukrajini, koja je nedvosmislena i u smislu osude Rusije kao agresora, solidarnosti s Ukrajinom kao sa žrtvom, podrške u ekonomskom, financijskom i humanitarnom smislu te, što je najvažnije, snažna vojna pomoć Ukrajini.

Nema otvorenih pitanja, kontinuirano produbljujemo politički dijalog i gospodarsku suradnju

Makedonski premijer Kovačevski izrazio je zadovoljstvo razgovorom s, kako je kazao, kolegama koji istinski razumiju regiju i prilike u kojima se nalazi. Istaknuo je da Vlada Sjeverne Makedonije nastavlja raditi na jačanju bilateralnih odnosa s Hrvatskom, proširivanju suradnje, učvršćivanju povjerenja i razumijevanja, što je, naglasio je, bio stav svake makedonske vlade od samostalnosti do danas.

"Naše dvije države nemaju otvorenih pitanja, u kontinuitetu gradimo i produbljujemo politički dijalog, povećavamo gospodarsku i trgovinsku suradnju i trasiramo nove smjerove suradnje", poručio je Kovačevski. Dodao je da o bilateralnoj suradnji govore čak 44 bilateralna sporazuma, dok je u pripremi još 15 novih.

Hrvatska najglasnije i najdosljednije podržava europsku integraciju Sjeverne Makedonije

Hrvatska je do sada investirala 108 milijuna eura, a prema strukturi najviše je investicija u uslužnom sektoru i sektoru prehrane, a posebno se gospodarska suradnja može povećati u sektoru farmaceutske industrije, građevinske industrije i turizma.

Hrvatske i makedonske tvrtke surađuju i na području energetike, dodao je premijer Kovačevski, a daljnjoj će suradnji dati doprinos i Hrvatsko-makedonski poslovni klub koji je formiran prošle godine u Zagrebu.

"Suradnja s Hrvatskom posebno je razvijena u području europske integracije Sjeverne Makedonije s obzirom da Hrvatska najglasnije i najkonzistentnije podržava našu europsku integraciju", kazao je Kovačevski, podsjetivši da je upravo u vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom donesena odluka o odvajanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Hrvatska i Sjeverna Makedonija, dodao je, su i NATO saveznice čvrsto predane promicanju zajedničkih vrijednosti i stavova o miru, stabilnosti i prosperitetu, posebno u ovim teškim vremenima za Europu.

Nakon sastanka s premijerom Kovačevskim, premijer Plenković sastao se s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim te predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem, gdje se na svečanoj sjednici obratio zastupnicima.

Ne gubite vjeru i nadu, već uložite dodatne napore u provedbu reformi

Zastupnicima je poručio da će Hrvatska svojim utjecajem, iskustvom i znanjem nastaviti pomagati Sjevernoj Makedoniji na njenom zacrtanom europskom putu i dodao da Sjeverna Makedonija u Hrvatskoj ima iskrenog i najpredanijeg saveznika.

"U potpunosti razumijem određene frustracije i nezadovoljstvo s obzirom na godine čekanja pred vratima Europske unije", dodao je. "No, ovim putem vas želim ohrabriti da ne gubite vjeru i nadu, već naprotiv, da uložite dodatne napore u provedbi reformi i uvjeta kao pripremi za buduće članstvo u Uniji".

Premijer je rekao da je Hrvatska ponosna što je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom donesena u ožujku 2020. tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. No Bugarska je dvije godine blokirala otvaranje pristupnih pregovora pa je to Sjevernoj Makedoniji omogućeno tek u srpnju 2022.

"Nema sumnje da je Hrvatska i najaktivnija država članica Europske unije kada je riječ o podršci i jačanju institucionalnih kapaciteta vaše zemlje za pristupne pregovore i članstvo u Uniji", naglasio je premijer.

Njegov bivši vanjskopolitički savjetnik i nekadašnji hrvatski glavni pregovarač za pregovore s Europskom unijom Vladimir Drobnjak prenosi hrvatska iskustva iz pristupnog procesa prijateljskoj balkanskoj državi.

Usklađenost s vanjskom politikom Europske unije

Sjeverna Makedonija osudila je rusku agresiju na Ukrajinu i pridružila se europskim sankcijama Rusiji. "U tom pogledu je Sjeverna Makedonija uskladila svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom Europske unije, što je na ovoj temi od osobite važnosti jer ste pokazali da ste uistinu privrženi našim zajedničkim europskim vrijednostima i da ste na pravoj strani povijesti", poručio im je Plenković.

Dodao je da je europska integracija jugoistočne Europe u Europsku uniju političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije i da treba nastaviti s proširenjem "s većom odlučnošću".

Važan je konsenzus svih stranaka

Osvrnuo se na hrvatski pristupni proces i naglasio zastupnicima važnost političkog konsenzusa svih parlamentarnih stranaka koji je za vrijeme naših pristupnih pregovora postojao oko članstva u Europskoj uniji. "Uloga parlamenta, koji je usvojio ogroman broj zakona radi usklađivanja s europskom pravnom stečevinom bila je ključna za uspjeh našeg pristupnog procesa" rekao je.

Dodao je da je okupljanje svih političkih i društvenih struktura bio način koji je spriječio da se oko procesa pregovora s Europskom unijom vode pogubne unutarnjopolitičke bitke i prijepori koji bi, inače, bili usporili put prema članstvu.

Zalagat ćemo se za uvrštavanje Hrvata u Ustav Sjeverne Makedonije kako bi se dodatno zaštitila njihova prava

Premijer se poslije susreo i s predsjednikom oporbene stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim, kao i s poglavarima vjerskih zajednica.

Tijekom srdačnog susreta s arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom Plenković je naglasio da hrvatska Vlada vodi politiku uključivosti i dijaloga prema svim nacionalnim manjinama u društvu istaknuvši da o brizi o makedonskoj nacionalnoj manjini svjedoči i Vladina podrška u izgradnji makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Skopskom biskupu i skopsko-strumičkim eparhu Kiri Stojanovu premijer Plenković zahvalio je na kontinuiranoj brizi za hrvatsku zajednicu u Sjevernoj Makedoniji obećavši da će hrvatska Vlada nastaviti pružati pomoć, posebice putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hravtske.

Službeni posjet Sjevernoj Makedoniji Plenković je završio susretom s predstavnicima hrvatske zajednice koja predstavlja poveznicu između dviju država. "Nastavit ćemo se zalagati za uvrštavanje Hrvata u Ustav Sjeverne Makedonije kako bi se dodatno zaštitila njihova prava", zaključio je Plenković.