Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 3. 2023.

Glavna je zadaća novih mjera da ovu krizu svi zajedno prođemo na nogama

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća premijer Plenković predstavio je okvir novog, četvrtog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od porasta cijena vrijednog 1,7 milijardu eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj je socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, predstavljen 4. paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od porasta cijena.

U izjavi za medije premijer je najavio da će danas predstaviti samo okvir četvrtoga paketa mjera koji Vlada donosi zbog potpore građanima i gospodarstvu u kontekstu energetske i prehrambene krize te inflatornih pritisaka izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu, a cjelovita prezentacija planirana je za sutra.

"Želja je Vlade da na snažan, sveobuhvatan i pravovremen način nastavi pomagati hrvatskim građanima i hrvatskom gospodarstvu. To je smisao ovoga paketa mjera", poručio je.

Tri cilja paketa – ublažavanje porasta cijena, zaštita od inflacije te posebne potpore i poticaji

Uz visoki stupanj povjerenja i dijaloga socijalnih partnera, kazao je premijer, Vlada je odlučila najprije s njima podijeliti konture ovoga paketa da bi dobila povratnu informaciju je li s predloženim paketom uspjela pogoditi u srž onoga što je u ovom trenutnu potrebno učiniti kako bi se očuvala socijalna kohezija, što je prvi zadatak Vlade.

Njihove su reakcije, dodao je premijer, bile vrlo pozitivne, kao i reakcije ostalih aktera – Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika, Zajednice županija, Zajednice gradova i općina.

Ovaj paket mjera, istaknuo je premijer Plenković, ima tri temeljna cilja.

Prvi je ublažavanje rasta cijena energije, drugi zaštita od inflacije, a treći posebne potpore i poticaji.

Nastavlja se reguliranje cijene energenata

"Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini. Naši građani s te strane mogu biti mirni jer će plaćati priuštivu cijenu plina, upravo onakvu kakvu smo regulirali u proteklom razdoblju", najavio je.

Što se tiče cijena struje, ona će se regulirati šest mjeseci, od 1. travnja do 30. rujna, prema istim uvjetima kao i do sada, s tim da se količina potrošnje računa od nule s 1. travnja.

Dodao je da će Vlada nastaviti pratiti cijene plina i struje na globalnom tržištu i ponovno staviti ove točke na dnevni red u rujnu.

Nastavlja se i s reguliranjem cijene naftnih derivata, istaknuo je.

Potpora onima kojima je najpotrebnija

Premijer Plenković najavio je i da se nastavlja s potporama onima kojima su najpotrebnije – socijalno ugroženima, umirovljenicima koji primaju mirovinu do 610 eura, korisnicima dječjeg doplatka, nezaposlenima, hrvatskim braniteljima te građanima koji su pogođeni posljedicama potresa.

Također, nastavlja se s potporama hrvatskim ribarima i nizu drugih djelatnosti u poljoprivrednom sektoru.

Niz sredstava predviđa se za ulaganja u energetsku učinkovitost, čime će se dati i dugoročniji pogled od samog rješavanja krize.

"Cijeli paket, koji je naišao na potporu svih, ima ukupnu vrijednost od oko 1,7 milijardi eura", rekao je premijer Plenković istaknuvši da je Vlada odlučila djelovati onako kako je djelovala do sada – konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno.

"Glavna nam je zadaća da svi skupa kao društvo ovu krizu prođemo zajedno i to na način da svi ostanu na nogama", poručio je.

Puna podrška paketu mjera socijalnih partnera i parlamentarne većine

Uoči sastanka GSV-a, premijer je isti paket predstavio predstavnicima parlamentarne većine te predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Hrvatske zajednice općina i Udruge gradova, koji su paket pozdravili i dali mu punu podršku.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Ivan Mišetić pozdravio je paket mjera uime Hrvatske udruge poslodavaca istaknuvši da će sada poslodavci moći na duži rok planirati svoje poslovanje s obzirom da su mjere planirane za pola odnosno za cijelu godinu.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i dopredsjednik GSV-a, izrazio je apsolutno zadovoljstvo u pogledu sveobuhvatnosti mjera, zaštite najugroženijih slojeva građana te pomoći gospodarstvu.

Sindikati, dodao je, očekuju da Vlada, u svojstvu poslodavca, učini sve što je moguće da tijekom u ovoj godini plaće ipak porastu više od onoga što je bilo dogovoreno u prošloj godini, a isto očekuju i od privatnog sektora, jer unatoč mjerama vrijednost novca i plaće pada zbog inflacije.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je da Vlada nastavlja i ovim paketom mjera sa zaštitom umirovljenika, nezaposlenih, korisnika naknada za ugroženog kupca energenata.

Spremni smo razgovarati o poreznoj politici u cjelini, ali danas to nije bila tema

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković osvrnuo se na razgovore s predstavnicima lokalne i područne samouprave.

Kazao je kako bi bilo važno da čelnici županija, gradova i općina plastično kažu podatke koliki bi im bili rashodi samo za javnu rasvjetu, kako bi svi shvatili što znači ovakvo snažno subvencioniranje po cijeni od 62 eura.

Tu su, dodao je, uključeni i svi vrtići, škole, bolnice, fakulteti, kazališta, muzeji, nevladine udruge, vjerske organizacije.

Što se tiče tema opće porezne politike, kazao je, ona je dotaknuta u današnjoj raspravi, a s poslodavcima i sindikatima dogovoreno je da će se na jednom od idućih sastanaka GSV-a detaljnije o njoj razgovarati.

"Spremni smo razgovarati o poreznoj politici u cjelovitosti", kazao je premijer Plenković istaknuvši kako je ipak današnji fokus rasprave bio na četvrtom paketu mjera.

Povećan iznos dječjeg doplatka

Kada je riječ o zamrzavanju cijena određenih proizvoda, kazao je da će tu biti malih modifikacija, a odluka će se donijeti u četvrtak.

Govoreći o dječjem doplatku, premijer je kazao da je za 128 tisuća obitelji, odnosno 230 tisuća djece, iznos novčane naknade povećan u odnosu na zadnji put.

Tako je za jedno dijete predviđeno 45 eura, za dvoje 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura te za petero i više djece 160 eura.

"To će se isplatiti u travnju, a ukupna vrijednost ove mjere je 9 milijuna eura", dodao je.

Vlada intervenira, poručio je premijer Plenković govoreći o borbi protiv inflacije, s jednim jedinim ciljem, a to je da država čini poteze koji su dobri i korisni za sve.

Vlada krizno intervenira već pune tri godine, ali svi akteri trebaju dati svoj doprinos

Naglasio je da je Vlada u stanju kriznog interveniranja sada već pune tri godine, od covid krize, podsjetivši da je za plaće 800 tisuća radnika u privatnom sektoru i ostanak na nogama 130 tisuća hrvatskih poduzeća tada isplaćeno 1,6 milijardi eura.

Prošlogodišnji rast gospodarstva, kazao je, dogodio se kombinacijom svih tih mjera, od kojih su samo prošlogodišnje iznosile 3,6 milijarde eura, i snaženjem međunarodnog, ali prije svega ekonomskog i financijskog položaja Hrvatske.

Članstvo u eurozoni ojačalo je hrvatsku međunarodnu ekonomsku i financijsku reputaciju, kao i investicijski kreditni rejting po sve tri međunarodne kreditne agencije.

Dodao je i da Hrvatska bilježi najveći broj zaposlenih uopće od svoje samostalnosti kao i najmanji broj nezaposlenih – danas je više zaposlenih nego 1991. godine, a gotovo 750 tisuća manje stanovnika.

"Od svih aktera očekujemo da se u ovakvoj krizi ponašaju odgovorno", poručio je govoreći o rastu cijena.

Ako se koriste subvencije – trošak cijena energenata, trošak cijena goriva, smanjenje stopa PDV-a, beskamatni zajmovi, i tako dalje – onda svi trebaju dati doprinos jer država ne može intervenirati u sve jer bi inače prešla na dirigirano dogovorno gospodarstvo, što nije bilo cilj devedesetih godina, kazao je premijer Plenković.

Hrvatska se danas može nositi sa svim izazovima

Što se tiče troškova HEP-a, koji je kao državna tvrtka podnio veliki teret ove krize, premijer Plenković kazao je kako ti troškovi nisu mali, ali je država dovoljno snažna da može održati HEP ne samo na nogama kako bi i dalje bio instrument važne politike subvencioniranja cijene energenata, nego mu i omogućiti daljnje investicije, osobito u obnovljive izvore energije. Dodao je da će HEP ostati u državnom vlasništvu, a država će mu kao vlasnik pomoći jer je važna kompanija.

"Mi smo u stanju nosit se sa svim izazovima i pomoći onima koji trebaju", poručio je premijer Plenković naglasivši snagu hrvatske države danas i njezin međunarodni položaj, investicijski kreditni rejting, najveću zaposlenost i najmanju nezaposlenost ikada, ogromna sredstvima koja ima na raspolaganju na europskoj razini, gospodarski rast od 6,3 posto i snažan doprinos privatnog sektora.

"Ovo je sve plod snažne političke stabilnosti, povjerenja među partnerima u parlamentarnoj većini, izvrsnog i otvorenog dijaloga sa socijalnim partnerima i kalibriranih, snažnih i sveobuhvatnih mjera koje omogućuju svima da, unatoč najvećoj krizi s tektonskim poremećajima i u sigurnosnom, i u obrambenom, i u ekonomskom, i u financijskom, i u socijalnom smislu te inflatornim pritiscima, hrvatsko društvo, hrvatski radnik, hrvatski gospodarstvenik ide naprijed", zaključio je.