Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pleternica | 17. 2. 2023.

Vlada će svim snagama i aktivnostima nastaviti podržavati Slavoniju

Premijer Plenković otvorio je Interpretacijski centar Muzeja bećarca u Pleternici i tom prilikom izjavio da bećarac predstavlja sve ono što krasi Slavonce

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Pleternici na svečanosti otvorenja Interpretacijskog centra Muzeja bećarca.

Nakon izgradnje Trga bećarca, Pleternica je uz pomoć europskih fondova dobila i Muzej bećarca ispod Trga. Projekt Svijet graševine, ukupne vrijednosti 8,7 milijuna eura, od čega su 7,4 milijuna eura bespovratna sredstva, objedinjuje Spahijski podrum u Pakracu, izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici i brendiranje. Projekt je ugovoren kroz poziv koji se odnosi na provedbu integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema, kroz koji je ukupno ugovoreno 7 projekata. Za te je projekte iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 44 milijuna eura.

Istaknuvši veliko zadovoljstvo što je u prigodi danas biti u Pleternici, premijer Plenković pozdravio je sve nazočne na svečanosti otvorenja toga, kako je kazao, identitetskog projekta, a koji je dio aktivnosti unutar Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Podsjetio je da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem od 2016. stavio fokus svih Vladinih resora na zajedničku potporu svih pet slavonskih županija kako bi se razvijale, u njih ulagalo, kreirala radna mjesta, a mladi ljudi ostajali u svojoj zemlji i zasnivali obitelj.

Bećarac je, dodao je, prije 12 godina uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a, a predstavlja veliko veselje i ugodu, šarm, duhovitost i kreativnost te sve ono što krasi ljude u Slavoniji i čini ih simpatičnima, otvorenima i druželjubivima.

Malo tko spreman je ugostiti ljude kao što to činite vi u Slavoniji

"Malo tko je spreman ugostiti ljude kao što to činite vi u Slavoniji i to činite sa srcem", poručio je premijer Plenković.

Najavio je da će Vlada nastaviti ulagati u Slavoniju, ne samo u infrastrukturne projekte, zaštitu okoliša, energetiku, poduzetništvo i poljoprivredu, nego upravo i ovakve niše kulturnog i tradicijskog karaktera hrvatske baštine.

Pleterničanima je čestitao istaknuvši kako ovakvim i brojnim drugim projektima, investicijama i stvaranjem radnih mjesta pokazuju da su znali iskoristiti dodane vrijednosti manjeg grada.

Uz obećanje da će Vlada i dalje svim svojim snagama, trudom i aktivnostima podržavati i ulagati u našu Slavoniju, obraćanje je završio stihovima bećarca:

"Slavonijo, rodno moje polje, tko te pozna od bećara bolje!"