Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 1. 2023.

Treba riješiti ključna politička pitanja u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Draganom Čovićem, s kojim je razgovarao o procesima koji slijede nakon potvrde novog Vijeća ministara BiH

Plenković i Čović naglasili su da je izbor Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara prigoda da bilateralni odnosi Hrvatske i BiH u sljedećem razdoblju budu podignuti na još jaču razinu. Naveli su suradnju u pogledu zajedničkih infrastrukturnih projekata, jačanja bilateralnih trgovinskih, gospodarskih i ekonomskih odnosa, kao i prenošenju iskustava Hrvatske u procesu pristupanja i punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Dragan Čović istaknuo je da nova vlast na državnoj razini i partneri koji ju čine moraju dovršiti proces dogovora oko ključnih političkih pitanja. Zaključeno je kako politički dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda nema alternativu u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH koji bi dao zamah u konsolidaciji unutarnjih odnosa te stvaranju pozitivnog ozračja za sve prijeko potrebne reforme u gospodarskom, ekonomskom i tehnološkom pogledu. Zahvalio je premijeru Plenkoviću na svim naporima koje je poduzeo da se pomogne Hrvatima u BiH, kao i ključnom doprinosu u stjecanju kandidatskog statusa BiH za članstvo.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je potrebu žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH, osobito u Federaciji, kako bi se osigurala funkcionalnost svih institucija i države. Naglasio je da politički predstavnici u BiH trebaju što skorije otvoriti temu reforme izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg. Dodao je kako očekuje kvalitetnu i učinkovitu suradnju Vlade RH i Vijeća ministara po nizu tema koje povezuju Hrvatsku i BiH, o čemu će razgovarati uskoro u Zagrebu s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto prigodom njezinog službenog posjeta Hrvatskoj.