Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Davos | 18. 1. 2023.

Izjava za CNN: Hrvatska je ulaskom u eurozonu postala zaštićenija

Premijer Plenković izjavio je za CNN da želi normalizaciju odnosa i smirivanje napetosti između Kosova i Srbije te najavio susret sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u četvrtak u Davosu

"Kada su u pitanju odnosi između Srbije i Kosova, želimo smirivanje tenzija i normalizaciju. Danas sam se susreo s kosovskim premijerom, sutra ću se sastati sa srbijanskim predsjednikom", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u ragovoru sa CNN-ovim novinarom Richardom Questom..

Plenković je rekao da ne postoji strah od nestabilnosti i da je međunarodna zajednica predana mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Europi, a osobito odnosima između Srbije i Kosova.

Neki gospodarski akteri neopravdano su povećali cijene

Osvrnuo se također na izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog da zbog rasta cijena u Hrvatskoj Poljska neće ući u eurozonu te objasnio da se cijene "nisu podigle u nebo".

Neki gospodarski akteri neopravdano su povećali cijene, no mislim da će se to smiriti. Pozvali smo ih da ih vrate na stanje od 31. prosinca i raspolažemo mjerama da ih zaista potaknemo da to učine, dodao je Plenković.

Gospodarski rast iznosi šest posto

Plenković je izdvojio da je Hrvatska ulaskom u eurozonu postala zaštićenija, a to se vidi i po nižoj razini inflacije  u odnosu na druge članice EU-a koje nisu u europodručju.

Premijer je rekao da je Hrvatska uz rast bruto domaćeg proizvoda 2022. od šest posto i inflaciju od 10,8 posto i više nego spremna na usporavanje gospodarstava u svijetu.

"S mnogo financijske pomoći iz Europske unije tijekom narednih nekoliko godina i s dinamičnim gospodarstvom, naročito u turističkom sektoru, izvozu i graditeljstvu, imamo dovoljno fiskalnog kapaciteta da izdržimo usporavanje gospodarstva koje se najavljuje u svijetu", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Izvor: Hina/Vlada