Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 13. 1. 2023.

Strateški ciljevi Hrvatske ostvareni su pod vodstvom HDZ-a

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u proslavi 33. obljetnice osnutka HDZ-a u Splitu

U Hrvatskom domu održana je svečana sjednica povodom 33. godišnjice utemeljenja HDZ-a u Splitu. Na svečanu proslavu stigao je i premijer odnosno predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

"Biti član HDZ-a znači biti dio politike stranke smjera, vodstva, postignuća, onih koji su dali najveći doprinos formiranju samostalne, slobodne i međunarodno priznate Hrvatske, onih koji su dali nemjerljiv doprinos obrani od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, onih koji su dali ogroman doprinos razvoju hrvatskih institucija, onih koji su dali doprinos razvoju demokracije, unaprjeđenju gospodarstva, članstvu Hrvatske u NATO-u, Europskoj uniji, europodručju, schengenskom prostoru."

Sve što je krupno i što je strateški odredilo ovakav snažan položaj Hrvatske učinile su različite generacije političara HDZ-a, a ogroman doprinos svemu tome dala je Dalmacija i članovi upravo iz Splita, kazao je Plenković.

Cijene treba vratiti na staro

Referirajući se na ultimatum koji su poslali trgovcima da do petka vrate cijene, rekao je da se ide 'korak po korak' te će sve prikupljene podatke pažljivo analizirati, a napomenuo je i da je dio aktera cijene vratio.

"Idemo korak po korak. Svi mehanizmi su tu. Pažljivo ćemo analizirati sve podatke koje prikupe službe. Jedan dio aktera je vratio cijene i nakon naših političkih poruka i nakon nalaza inspekcijskih službi", izjavio je Plenković novinarima u petak, prilikom obilježavanja 33. godišnjice gradskog HDZ-a Split.

Izjavu Nataše Tramišak kako nije dobila obrazloženje zašto je smijenjena s mjesta ministrice nije želio ponovo komentirati. Napomenuo je kako je Ivan Anušić bio jedini član predsjedništva HDZ-a koji nije bio za njezinu smjenu, no i da je za novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine podržao Branka Bačića.

Dolazak u Split isključivo je povezan s obljetnicom HDZ-a

Plenković se osvrnuo i na facebook objavu splitskog gradonačelnika Ivice Puljka koji je ranije danas izrazio žaljenje što o njegovom dolasku nije obaviješten Grad Split "jer bi zaista voljeli ugostiti premijera i iskoristiti priliku za razgovor o projektima".

Rekao je da "nije znao za tu informaciju", te dodao da je danas obljetnica HDZ-a, njegov dolazak u Split isključivo je u vezi s tim i danas "nije taj dan". Ustvrdio je i kako vidi da je Puljku "prioritet kako da smijeni novog predsjednika HDZ-a Splita Tomislava Šutu".

Za splitskog je gradonačelnika također rekao kako je "čovjek koji je u stanju reći da su mu Schengen i euro dobra vijest".

"Oni koji nisu dali nikakav doprinos velikim strateškim projektima za Hrvatsku, za razliku od HDZ-a i HDZ-ove Vlade, a on je jedan od tih, jer tako to komentira, onda nema element identifikacije. Kada nemate element identifikacije s reformama i s višegodišnjim zahtjevnim procesima onda se prema tome odnosite kao prema nekoj vijesti. Meni je jučer Kaja Kalas estonska premijerka uz zagrljaj i poljubac iskreno čestitala na tome. Ja još nikoga iz oporbe nisam čuo da nam je čestitao", ustvrdio je Plenković.

Komentirao je i izjavu jednog od utemeljitelja HDZ-a kako treba preispitati suradnju s Domovinskim pokretom u županiji rekavši da kada netko sebi u naslov stranke stavi Domovinski pokret, a u stanju je za razliku od 'furbastih lijevih' koji se nisu uključili u glasovanje o misiji pomoći Ukrajini biti toliko mudar da glasa protiv, onda jako dvoji o njihovoj upućenosti, motivima i znanju.

"To su odabiri koje za stranke koje pretendiraju imati domoljubni imidž, to su porazni, katastrofalni odabiri. To ozbiljne političke stranke ne rade. I tu je ta ključna razlika između HDZ-a i političke sitneži", rekao je Plenković.

Teme