Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Alicante | 9. 12. 2022.

Energetska sigurnost i opskrba u središtu samita skupine EU MED9

Bit je ove suradnje je da lideri država članica Europske unije s obala Mediterana rasprave ključne teme na globalnoj, regionalnoj i europskoj razini, izjavio je premijer Andrej Plenković uoči 9. sastanka na vrhu skupine EU-MED u Španjolskoj

Sastanak koincidira sa sastankom Europskog vijeća koji će se održati idući tjedan, a glavne teme o kojima će se raspravljati su: pitanje nezakonitih migracija,. energetska kriza, ekonomska suradnja, zaštita okoliša, klimatske promjene na Mediteranu.

"Tražit ćemo zajednička rješenja ovih zemalja koje jako puno toga dijele i koje pripadaju ovom mediteranskom bazenu", poručio je Plenković.

Intenzivirana suradnja sa Španjolskom

Izrazio je zadovoljstvo intenzivnijom suradnjom sa Španjolskom, spomenuvši posjet španjolskog premijera Sáncheza i kralja Filipa VI. Hrvatskoj, kao i posjet predsjednika hrvatske Vlade Španjolskoj.

"Na taj način se dinamizirala suradnja s ovom važnom članicom EU i mediteranskom zemljom" istaknuo je.

Dotaknuo se hrvatskog ulaska u Schengenski prostor za što smo dobili potporu svih zemalja članica EU, kazavši da je takva odluka bila očekivana jer smo ispunili sve kriterije i reforme tijekom procesa koji je trajao šest godina.

"Kad se stavite u poziciju Bugarske i Rumunjske koje su krenule s procesom prema Schengenskom prostoru prije 11 godina, onda je sigurno kod njih prilično veliko nezadovoljstvo", kazao je Plenković, najavivši da će se o tome, uz glavne teme poput energetike i svega onoga što je potrebno za ublažavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu, raspravljati sljedećeg tjedna na sastanku Europskog vijeća.

Treba ograničiti cijenu plina

Po završetku summita čija je središnja tema bila energetska sigurnost, premijer Andrej Plenković rekao je novinarima da su se složili kako je potrebno limitirati cijenu plina.

"Tu smo u visokom stupnju konsenzusa svi. To je preduvjet daljnjeg prelijevanja rasta cijena na druge energente i tu očekujem napredak na sastanku ministara energetike idući tjedan", naglasio je.

Plenković je rekao da će mu Alicante "ostati u srcu", pogotovo s obzirom na današnju pobjedu hrvatske nogometne reprezentacija protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Na samitu su sudjelovali francuski predsjednik Emanuel Macron, premijeri Cipra, Grčke, Malte, Portugala i Slovenije, Nicos Anastasiades, Kirijakos Micotakis, Robert Abela, Antonio Costa i Robert Golob, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Italiju je umjesto talijanske premijerke Giorgie Meloni predstavljao ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.