Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Atena | 2–3. 12. 2022.

Neformalni sastanak lidera Europske pučke stranke u Ateni

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u neformalnom sastanku lidera EPP-a koji je organizirao grčki premijer Kiriakos Micotakis i na kojemu je raspravljen niz političkih, gospodarskih, energetskih, sigurnosnih i klimatskih tema

U okupljanju lidera EPP-a sudjelovala jei predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber, ciparski predsjednik Nicos Anastasiades, rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, slovački premijer Eduard Heger, austrijski kancelar Karl Nehammer, potpredsjednik talijanske Vlade Antonio Tajani, predsjednik CDU-a Friedrich Merz, kao i niz drugih dužnosnika i lidera EPP-ovih sestrinskih stranaka.

Na sastancima su lideri raspravili političke, gospodarske, energetske, sigurnosne i klimatske izazove koji se nalaze pred Europom, kao i djelovanje EPP-a radi svladavanja energetske krize i inflatornih pritisaka prouzročenih ruskom agresijom na Ukrajinu. Izrazili su jasnu podršku Ukrajini, kojoj će Europska unija nastaviti zajednički pomagati. Razgovaralo se i o pripremama stranaka u okviru EPP-a za predstojeće izbore za Europski parlament 2024, na kojima EPP želi zadržati najveći broj parlamentarnih zastupnika. Kao najsnažnija politička grupacija, čvrsto usidrena u europskom desnom centru, EPP ima najveću odgovornost za vodstvo te pomoć građanima i gospodarstvu u krizi.

Energetska i prehrambena sigurnost, zaštita građana i očuvanje gospodarskog rasta

U svojem je izlaganju premijer Plenković istaknuo da u izazovnom razdoblju za Europu i njezine građane politička obitelj stranaka EPP-a treba biti predvodnica u pronalaženju rješenja koja će ublažiti inflatorne pritiske i osigurati pristupačne cijene energenata te sigurnu opskrbu energentima i hranom. Pritom je naveo primjer Hrvatske, čija je Vlada djelovala pravodobno i sveobuhvatno te je s dva paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 26 milijardi kuna snažno stala iza građana i gospodarstva. Najavio je također projekt širenja kapaciteta hrvatskog LNG-terminala na Krku, koji može pružati energetsku sigurnost ne samo Hrvatskoj nego i drugim zemljama.

Naglasio je nadalje da je Hrvatska predano radila na ispunjenju svih preduvjeta za članstvo u europodručju i schengenskom prostoru te je zahvalio EPP-u i kolegama liderima na podršci pri ostvarenju tih dvaju strateških ciljeva, koji će pridonijeti tome da hrvatski građani budu još bolje zaštićeni, a gospodarstvo konkurentnije i otpornije na krize.

Dodao je da HDZ-ova vlada ulazi u 7. godinu mandata te da je HDZ i dalje uvjerljivo vodeća hrvatska stranka, koja je pokazala da se može nositi sa svim izazovima i krizama te štiteći nacionalne interese i koristeći prednosti članstva u Europskoj uniji voditi Hrvatsku naprijed.

Susreti s von der Leyen i Micotakisom

Predsjednik Vlade Plenković sastao se u Ateni zasebno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Razgovarali su o pripremama za iduću sjednicu Europskog vijeća u prosincu, o europskim rješenjima za energetske izazove, kao i situaciji na jugoistoku Europe. Plenković je izvijestio o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji napreduje dobro, te o pripremama za članstvo u europodručju i schengenskom prostoru.

Također je zasebno razgovarao s predsjednikom grčke Vlade Kiriakosom Micotakisom, te su obojica potvrdila izvrsne odnose Hrvatske i Grčke te privrženost jačanju gospodarske suradnje.