Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 11. 2022.

Cijenimo podršku Slovenije našem članstvu u Schengenu i europodručju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, koji je posljednji put posjetio Hrvatsku u tom svojstvu

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je odlične odnose dviju država koje ostvaruju značajnu gospodarsku suradnju, a posebice raduje veliki broj slovenskih turista na hrvatskoj obali.

Plenković je zahvalio na potpori Slovenije ulasku Hrvatske u europodručje i Schengenski prostor, čime se ostvaruju dva strateška cilja Vlade. Izvijestio je i o planovima Hrvatske vezano za proširenje kapaciteta LNG-terminala na Krku, istaknuvši kako Hrvatska ostaje otvorena za buduću suradnju sa Slovenijom.

Predsjednik Pahor naglasio je kako je uvijek nastojao poticati pozitivnu atmosferu u međudržavnim odnosima te je na istome zahvalio i predsjedniku Vlade Plenkoviću. Izrazio je uvjerenje u daljnji razvoj bilateralnih odnosa te čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u europodručje i Schengenski prostor, ocijenivši to kao dva velika postignuća. Zaključio je da je na korist i Hrvatske i Slovenije da se i dalje grade i razvijaju dobrosusjedski odnosi.