Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vukovar | 18. 11. 2022.

Iz Vukovara: samo je politika pomirbe i suživota važna za budućnost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991–2022. »Vukovar – mjesto posebnog pijeteta«

"Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti", rekao je premijer novinarima uoči početka komemorativnog programa. "Drago mi je što smo danas ovdje s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva, koji su došli odati počast gradu heroju, Gradu Vukovaru", dodao je.

Uz predsjednika Vlade u Vukovaru su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Pletić i ministar zdravstva Vili Beroš.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je ovo prva godina da u Vukovaru nema dr. Vesne Bosanac, po kojoj je obližnja ulica dobila ime, dok je vukovarska memorijalna bolnica dobila ime dr. Juraja Njavre.

"Njihova imena, ali i imena brojnih hrvatskih branitelja i svih žrtava Vukovara, vječno su upisana u povijest Hrvatske, u temelje naše domovine i naše slobode. Zato smo im zahvalni i zato ćemo danas još jednom ovdje u bolnici, u Koloni sjećanja, na vukovarskom groblju i na Ovčari odati počast onima koji su za Hrvatsku dali najviše", poručio je.

Upitan za komentar na okretanje leđa mještana Škabrnje izaslanstvu u kojemu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, Plenković je naglasio da budućnost vidi jedino u politici pomirbe i suživota.

"Politika pomirbe i suživota je jedina politika koja je bitna za budućnost. U Škabrnji su počinjeni strašni zločini, razumijemo osjećaje obitelji žrtava. No, smatram da je dobro da je predstavnica SDSS-a, koja je i potpredsjednica Vlade, došla i odala počast žrtvama."

Vlada ustrajno vodi potragu za nestalim osobama

Govoreći o pitanju nestalih osoba, premijer je rekao da Vlada kontinuirano radi na pronalasku svih nestalih iz Domovinskoga rata te da su u proteklih šest godina ostvareni značajni rezultati.

"Pronađeni su posmrtni ostaci mnogih nestalih, a isto tako su i mnogi identificirani. Taj proces će se nastaviti zbog poštovanja prema njima i njihovim obiteljima", kazao je Plenković zahvalivši pritom potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i svima uključenima u taj proces na ogromnim naporima koji su uloženi.

"Kako bi se otkrila mjesta gdje se nestali nalaze, bitno je imati suradnju onih koji o tome znaju više nego mi. A oni nisu u Hrvatskoj, nego su u Beogradu. Mi ćemo nastaviti inzistirati na pouzdanim podacima koji će zaista biti dodana vrijednost, a ne neke manje informacije kao što je bilo u prošlosti", rekao je premijer.

Na novinarski upit komentirao je bacanje vijenaca u Dunav istaknuvši da je bitno da predstavnici Srba u Hrvatskoj iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara.

"To što oni izražavaju poštovanje prema Srbima koji su poginuli u Domovinskom ratu je nešto što mi razumijemo i poštujemo", dodao je.

U Vukovar je uloženo više nego u ijedan drugi grad

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na ulaganja u Vukovar kazavši da je država u Vukovar uložila više nego u ijedan drugi grad te podsjetio da je upravo u Vukovaru 2016. godine njegova Vlada održala svoju prvu sjednicu izvan Zagreba.

"Sve što smo tada dogovorili je realizirano - projekti od infrastrukture, obrazovanja, Memorijalnog centra do vojske koja se vratila u Vukovar, zatim cestovne infrastrukture, fiskalne decentralizacije, da ne govorim o Fondu za Vukovar čija smo sredstva stalno povećavali."

Premijer je naglasio da je u državnom proračunu za iduću godinu za Vukovar rezervirano 10 milijuna eura.

"Ako postoji jedan grad o kojem vodimo posebno računa, onda je to Vukovar", zaključio je Plenković.

Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, predsjednik Vlade Plenković je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine.

Prisustvovao je i svetoj misi za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu, a potom je zajedno s Vladinim izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.