Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 11. 2022.

Nastavljamo graditi partnerstvo i suradnju Hrvatske i Španjolske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je španjolskog kralja Filipa VI. koji zajedno s kraljicom Leticijom boravi u službenom posjetu Hrvatskoj

Premijer Plenković uvodno je izrazio dobrodošlicu te zadovoljstvo prvim službenim posjetom španjolskog kraljevskog para Hrvatskoj. Istaknuo je da je posjet zalog daljnjem jačanju bilateralnih odnosa na svim razinama, s naglaskom na kulturnu, obrazovnu i znanstvenu razmjenu. Posebnu priliku za daljnju suradnju pruža i skoro španjolsko predsjedanje Vijećem Europske unije, suradnja u sklopu platforme EUMED te Unije za Mediteran.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da su danas potpisani Memorandum o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske o suradnji na izradi Programa DONES kojim se predviđa partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije. Projekti poput ovog prilika su za daljnju suradnju hrvatskih i španjolskih tvrtki u visokotehnološkoj i znanstvenoj sferi te predstavljaju unaprjeđenje gospodarskih odnosa.

Premijer Plenković izvijestio je o skorom ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i europodručje te se zahvalio na podršci Španjolske. Izražena je obostrana želja za daljnjim jačanjem gospodarskih odnosa.

Predsjednik Vlade Plenković i kralj Filip VI. razgovarali su i o aktualnim izazovima poput energetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu te migrantskoj politici, koje zahtijevaju jedinstven europski odgovor. Razmijenjena su mišljenja i o ulozi Europske unije u Latinskoj Americi te zapadnom Balkanu.