Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 10. 2022.

Sastanci uoči parlamentarnog summita Krimske platforme

Premijer Plenković sastao se s predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom, prvim potpredsjednikom Europskog parlamenta Othmarom Karasom, predsjednicom albanskog parlamenta Linditom Nikollom i predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom

"Htio bih zahvaliti cijelom hrvatskom narodu za podršku koju je pružio Ukrajincima s kojima je podijelio kruh, krov i svoju dušu", rekao je prvi čovjek ukrajinskog parlamenta u Zagrebu, kamo je stigao na prvi parlamentarni skup Krimske platforme. "Ta podrška bit će nam važna i dalje, kad budemo ponovno izgrađivali Ukrajinu", dodao je.

Stefančuk je na tiskovnoj konferenciji s hrvatskim premijerom zahvalio Andreju Plenkoviću na prošlotjednom "predivnom govoru" u ukrajinskom parlamentu, a svom kolegi Gordanu Jandrokoviću na preuzimanju organizacije skupa u Zagrebu koji će okupiti pedesetak parlamentarnih delegacija, među njima i američku, koju predvodi Nancy Pelosi. "Slava Ukrajini, slava Hrvatskoj", zaključio je Ukrajinac.

Plenković je na konferenciji rekao da je održavanje summita "vrlo konkretna, jasna politička poruka podrške Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, uključujući Krim i sva ostala okupirana područja.

Hrvatska Vlada čvrsto podržava Ukrajinu

Premijer je ponovio da hrvatska Vlada čvrsto i nedvosmisleno podržava Ukrajinu te da među dvama narodima postoji povijesno prijateljstvo od samog stjecanja samostalnosti.

"To je zaista vrlo vrijedna pomoć u ovoj situaciji za Ukrajinu jer Ukrajini treba ne samo oružje nego i spremnost ukrajinskih vojnika da mogu zaista stručno koristiti tu tehniku. Zato ću biti iznimno zahvalan Hrvatskoj i svim ostalim zemljama koje pomažu u tome jer to je naš zajednički ulog u borbu protiv barbara", rekao je predsjednik Vrhovne Rade.

Stefančuk, koji je u Zagreb stigao na prvi parlamentarni samit Krimske platforme, rekao je da se radi o iznimnom događaju za Ukrajinu. "Prije svega očekujemo da će ljudi koji će doći na summit govoriti o svjetskoj sigurnosti na primjeru Krima. Nadam se da ćemo naći načina da vratimo red i u Krim, a samim time i u svijet", rekao je Stefančuk.

U summitu će sudjelovati i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Stefančuk je rekao da ju je pozvao još dok je bio u Berlinu na samitu G7 te da je odmah pristala. Dodao je da će se njih dvoje sastati i odvojeno.

Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, Stefančuk je rekao da Rusija ne može steći prednost na bojištu, nego počinje terorizirati ukrajinsko civilno stanovništvo. "Moramo na odgovarajući način odgovoriti na takvu terorističku djelatnost Ruske Federacije, a upravo ćemo o tome govoriti i na Krimskoj platformi", rekao je. Nema mjesta u Ukrajini u koje nije došao rat, dodao je.

Stefančuk je izrazio zadovoljstvo svojim boravkom u Zagrebu, rekavši da u gradu vidi veoma mnogo ukrajinskih zastava i čuje riječi podrške. Dodao je da komunicira s Ukrajincima koji se nalaze u Hrvatskoj te da su oni jako zahvalni na svemu što primaju. "Hvala vam što ste otvorili ne samo vrata svojih domova, nego i srca za sve Ukrajince", zaključio je.

Otvoren Ukrajinski dom u Zagrebu

Predsjednik Vlade Plenković jutros je također sudjelovao u svečanom otvorenju Ukrajinskog doma u Zagrebu.

Hrvatska Vlada ima informacije, zdrav razum te osjećaj srdačnog prijateljstva s Ukrajinom i ukrajinskim narodom koji su nas priznali među prvima prije 31 godine. To ne zaboravljamo, to cijenimo i u ovim teškim trenucima, čvrsto podupiremo Ukrajinu, kazao je Plenković na svečanosti otvorenja Ukrajinskog doma u Zagrebu.

U govoru nazočnima pozdravio je sve Ukrajince koji žive u Hrvatskoj, zahvalivši im na svemu što čine za očuvanje ukrajinskog identiteta, tradicije i kulture. Poručio je da je summit Krimske platforme vrlo važan događaj, simbolična gesta podrške Ukrajini u trenutku kad je žrtva ruske agresije. Naglasio je da Hrvatska vrlo dobro može razumjeti ono što danas prolazi Ukrajina jer je ne tako davno i sama bila žrtva agresije.

"Zbog toga je naša politička, diplomatska, ekonomska, financijska, humanitarna i vojna potpora Ukrajini snažna i solidarna", istaknuo je hrvatski premijer.

Niz bilateralnih sastanaka uoči sastanka na vrhu Međunarodne krimske platforme

Predsjednik Vlade danas je na margini Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme održao niz bilateralnih sastanaka s predsjecnicima parlamenata koji su doputovali u Zagreb.

Sastao se s prvim potpredsjednikom Europskog parlamenta Othmarom Karasom, predsjednicom Parlamenta Republike Albanije Linditom Nikollom i predsjednikom Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Wolfgangom Sobotkom.

Predsjednik Vlade Plenković priredio je u zagrebačkom Westinu večeru dobrodošlice u čast sudionika sastanka na vrhu Krimske platforme.