Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 10. 2022.

Jačamo savezničke odnose sa SAD-om i nastavljamo pružati podršku Ukrajini

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u zajedničkoj su izjavi za medije potvrdili uzlazni trend bilateralnih odnosa i nastavak suradnje pri pružanju podrške prijateljskoj Ukrajini

Izrazivši srdačnu dobrodošlicu predsjednici Zastupničkog doma američkog Kongresa, koja će sutra dati važan doprinos parlamentarnom summitu Krimske platforme, Plenković je naglasio da su susret obilježile dvije ključne teme; daljnja suradnja između SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajini, koja je žrtva agresije Putinovog režima, te razgovor o bilateralnim hrvatsko-američkim odnosima i suradnji.

Hrvatska i SAD, na pravoj strani prava i morala, nastavljaju suradnju u podršci prijateljskoj Ukrajini

"Hrvatska i SAD uvjerene su da smo u ovoj situaciji na pravoj strani i prava i morala i zbog toga ćemo nastaviti ovu suradnju davanja podrške nama prijateljskoj Ukrajini", rekao je Plenković.

Govoreći od drugoj ključnoj temi, hrvatsko-američkim odnosima, Plenković je istaknuo obostrano zadovoljstvo njihovim vrlo pozitivnim, uzlaznim trendom.

Nakon izuzeća od viza i ulaska u program Global Entry veselimo se potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

"Prisjetili smo se činjenice da je Hrvatska prije godinu dana ušla u Program izuzeća od viza. Hrvatska je među prvim zemljama koje ulaze u Global Entry program, između nekoliko privilegiranih zemlja. Također se veselimo skorom potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Želimo unaprijediti suradnju u svim granama gospodarstva, a osobito u energetskom sektoru i obrambenoj suradnji, koja je jedne od dosad najrazgranatijih", istaknuo je.

Nastavio je da Hrvatska cijeni potporu Sjedinjenih Američkih Država kad je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

"Isto tako cijenimo i potporu SAD-a temeljnim ciljevima vanjske politike Republike Hrvatske koji su pred ostvarenjem, a to su i članstvo u europodručju i članstvo u Schengenskom prostoru", rekao je Plenković, dodavši da oba koraka čine Hrvatsku vanjskopolitički snažnijom, otpornijom i pouzdanijom partnericom u EU-u i saveznicom u NATO-u.

"Nastavit ćemo našu suradnju i na području jugoistoka Europe i na području svih sigurnosnih tema koje su vezane za globalne aktivnosti, zaključio je Plenković.

Hrvatska je dovoljno mala zemlja da bude otporna, ali dovoljno velika da bude značajna u pogledu sigurnosti, demokracije i mira

Hrvatska je lider u diversifikaciji izvora energije predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi u Zagrebu, upozorivši kako je energetika postala sredstvo ucjene u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Pelosi je zahvalila Hrvatskoj i Plenkoviću na vodstvu na području energetike.

"Hrvatska je zemlja dovoljno mala da bude otporna, ali dovoljno velika da bude značajna u pogledu sigurnosti, demokracije, mira i vrijednosti", kazala je čelnica demokrata u donjem domu Kongresa, prva na toj funkciji koja je posjetila Hrvatsku. 

Plenković je rekao kako je Hrvatska izgradnjom LNG terminala na Krku konačno riješila četiri desetljeća dugu raspravu u energetskim krugovima, te da je odlukom o povećanju njegovog kapaciteta vlada omogućila da Hrvatska postane energetski hub za prirodni plin.

"To je potez odgovorne članice s kvalitetnom infrastrukturom i strateškim odlukama koje su dugoročno dobre za nas i za naše susjedstvo", rekao je premijer.

Diversifikacija energenata je "jako važna ne samo zbog političkih razloga, nego i za spašavanje planeta", nastavila je Pelosi.

Pelosi je kazala da je pri primanju pozivnice za samit Krimske platforme u Zagrebu koji joj je u Berlinu tijekom susreta G7 uručio predsjednik ukrajinskog parlamenta osjetila da se on osjeća veoma ugodno u pozivanju kolega iz svijeta u Zagreb. Naglasila je kako je hrvatska prijestolnica savršeno mjesto za održavanje skupa Krimske platforme.

"Zagreb je savršeno mjesto za održavanje takvog skupa", rekla je Pelosi, naglašavajući hrvatsko-ukrajinsko prijateljstvo i pomoć koju Zagreb šalje Kijevu.

Naši studenti zajednički studiraju, vojnici vježbaju rame uz rame, a naši lideri djeluju ruku pod ruku

Pelosi je naglasila da iskustvo iz Domovinskog rata Hrvatskoj omogućava da bude od velike pomoći Ukrajini. Ponovila je da je prva čelnica američkog parlamenta u Zagrebu, no da je već boravila u Hrvatskoj devedesetih godina, kad je svjedočila traumama koje je zemlja prolazila.

Govoreći o hrvatsko-američkim odnosima istaknula je kako "naši studenti zajednički studiraju, naši vojnici treniraju rame uz rame, a naši lideri djeluju ruku pod ruku" te da je odnos Washingtona i Zagreba "iznimno važan".

Odgovarajući na novinarsko pitanje o upotrebi iranskih dronova u borbi protiv Ukrajine, Plenković je rekao da je svaka potpora agresiji koju Rusija provodi nad Ukrajinom loš potez.

"Protivimo se svakom tko krši međunarodno pravo", poručio je Plenković i dodao da je ruska agresija upravo to.

Pelosi je pak kazala da Teheran čini veliku grešku te da je odnos Rusije i Irana poruka onim državama koje se suzdržavaju na glasanjima u globalnim tijelima kojima se osuđuje djelovanje Moskve, da "ponovno razmisle o tome".

Sjedinjene Države nastavit će pomagati Ukrajini neovisno o rezultatima skorih izbora u SAD-u, zaključila je Pelosi.

Izvor: Hina / Vlada