Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 10. 2022.

Jačamo odnose i partnerstvo Hrvatske sa SAD-om

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je izaslanstvo Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država

Kongresno izaslanstvo kojemu je na čelo Adam Smith, predsjednik Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa SAD, u posjetu je ključnim NATO saveznicima u južnoj Europi i na Mediteranu te će uz Hrvatsku posjetiti i Španjolsku, Grčku i Portugal.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima te ostvarenim strateškim savezništvom sa SAD-om. Naglasio je da je Hrvatska pouzdana saveznica unutar NATO-a koja pridonosi globalnoj sigurnosti i miru.

Sugovornici su se složili i o daljnjem jačanju obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a. Cijenimo podršku i potporu nizu projekata od strane SAD koje doprinose daljnjem razvoju Oružanih snaga RH i jačanju naših savezničkih odnosa.

Plenković se osvrnuo na ulazak Hrvatske u američki Program izuzeća od viza i Global Entry program, kao i skorašnje potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Time se dodatno jačaju mogućnosti suradnje, olakšavaju putovanja hrvatskih državljana u SAD te otklanjaju prepreke daljnjim obostranim investicijama.

Hrvatska i SAD naglašavaju važnost osude ruske agresije na Ukrajinu te su razmijenjena mišljenja o sigurnosnim i drugim posljedicama rata. Kao saveznice koje dijele privrženost međunarodnom pravu, dvije države nastavit će pružati potporu Ukrajini.

Razmijenjena su mišljenja i o stanju na Zapadnom Balkanu. Plenković je zahvalio SAD-u na razumijevanju i potpori naporima koje Hrvatske ulaže za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i europski put te boljitak cijele Bosne i Hercegovine.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo skorim hrvatskim domaćinstvom ministarskog sastanka P-TECC (Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju). Hrvatska vodi uspješne razgovore sa SAD-om i o pitanjima nastavka jačanja svojih energetskih kapaciteta u novim geopolitičkim uvjetima.

Teme