Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 26. 8. 2022.

Vlada snažno podržava razvoj Primorsko-goranske županije

Premijer Plenković osvrnuo se u Rijeci na velike projekte koji se realiziraju u Primorsko-goranskoj županiji uz financijsku potporu Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u Primorsko-goranskoj županiji, a posjet je započeo sastankom s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom.

"Naša generalna ocjena svih projekata, investicija pa i potpore Primorsko-goranskoj županiji, izrazito je pozitivna i dobra", istaknuo je premijer Plenković.

Naveo je pritom veliku investiciju u Bolnicu za majku i dijete KBC-a Rijeka koja je jedno od najvećih strateških ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu u Hrvatskoj proteklih godina.

Vlada je, dodao je, zainteresirana ne samo da se dovrši ova zgradu kroz nekoliko mjeseci, već da se nastavi projekt druge zgrade ove bolnice KBC-a u Rijeci.

Osvrnuo se i na situaciji u brodogradilištu 3. maj, Podsjetivši da je Vlada 2019. godine donijela stratešku odluku da se 3. maju i njegovim radnicima pruži šansa i pruži ruka.

Važnost tunela Učka i druge trake ceste od Učke do Matulja

"Između 2019. i 2022., zahvaljujući odlukama Vlade, jamstvima i kreditima, pravovremeno su dovršena sva tri broda koja su bila na navozima", rekao je premijer dodavši da je za daljnji uspješan rad 3. maja potrebno ozbiljno restrukturiranje, razrješavanje svih pravnih pitanja te racionaliziranje i učinkovitije poslovanje.

Potom je komentirao i tijek radova na tunelu Učka te drugoj traci ceste prema Matuljima. Istaknuo je da posao probijanja druge cijevi napreduje jako dobro te da će se s izgradnjom preostalih 12 kilometara od Učke do Matulja istarski ipsilon i Istra spojiti s mrežom autocesta u RH.

"To će biti ogroman iskorak i jedno veliko prometno olakšanje u turizmu. Vidimo kako su sjajni rezultati u Istri i Primorsko-goranskoj županiji u ovoj najboljoj turističkoj sezoni dosad", kazao je.

Osvrnuo se i na LNG-terminal na Krku.

Ulaganjima u LNG-terminal osiguravamo plin za sebe i za zemlje u okruženju

"Vlada je donijela stratešku odluku da se krene s dodatnim ulaganjima. Podići će se kapacitet s 2,9 milijardi kubičnih metara plina na 6,1. Time Hrvatska postaje energetski hub za sigurnost opskrbe plinom, ne samo za Hrvatsku, već i za zemlje u okruženju. Ukupni kapaciteti koji su Hrvatskoj potrebni za kućanstva, za industriju i gospodarstvo je 2,8. Sa 6,1 mi osiguravamo plin i za zemlje u našem okruženju, a nema tko nije zainteresiran, od Slovenije, BiH, Mađarske, Bavarske... Svi će biti zainteresirani za plin koji će dolaziti na Omišalj", kazao je Plenković.

Za tu investiciju Hrvatskoj su na raspolaganju sredstva iz programa RePower EU, iz preostalih 3,6 milijarde eura koje je Vlada osigurala kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Ovaj projekt, istaknuo je premijer, donijet će dugoročno veliku korist u razvojnom smislu Hrvatske kao energetskog čvorišta.

Vlada i županije zajedno rade na rješenjima koja idu na dobrobit građana

"Radimo na cjelovitom paketu koji je održiv i koji će ublažiti ove efekte, naravno vodeći i o financijskoj stabilnosti HEP-a, vodeći računa o stabilnosti proračuna, o tome da smo u fazi zadnjih nekoliko mjeseci do ulaska i priprema za eurozonu, o gospodarskom rastu, o turističkoj sezoni, prihodima, inflatornim pritiscima…", istaknuo je dodavši da su sve te teme na stolu i da Vlada na njima radi u dijalogu sa županijama, tražeći zajednička rješenja na dobrobit građana Hrvatske.

Dotaknuo se još i Gorskog kotara te naglasio da će Vlada učiniti maksimalne napore da kroz različite programe, osobito kroz Ministarstvo za regionalni razvoj, pruži posebne oblike potpore. Podsjetio je da je posebna skrb o Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom kotaru i Banovini prioritet u dijelu programa Vlade.

"Ministarstva će djelovati i pokušati olakšati život našim sugrađanima u ovom prekrasnom dijelu Primorsko-goranske županije", poručio je.

Projekt vodne infrastrukture u Rijeci vrijedan 300 milijuna eura

Predsjednik Vlade potom se sastao i s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem, a nakon sastanka sudjelovao je na svečanosti potpisivanja ugovora za izgradnju sustava odvodnje u okviru projekta Poboljšanje vodne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka.

Tom je prigodom istaknuo kako je riječ o projektu vrijednom gotovo 300 milijuna eura ulaganja u infrastrukturu trećeg najvećeg hrvatskog grada.

Poručio je kako cilj takvih projekata koristeći ogromna sredstva koja su na raspolaganju iz Europske unije, uz potporu Vlade i državnog proračuna, pridonijeti kvaliteti života građana u velikim urbanim sredinama.