Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 4. 8. 2022.

Vodimo računa o hrvatskim braniteljima i poštujemo ih

Premijer Andrej Plenković zahvalio je pripadnicima Prvog hrvatskog redarstvenika na svemu što su dali za slobodu Hrvatske kad su se uključili u obranu domovine dok još nije bilo ni balvana na cestama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 32. godišnjice Prvog hrvatskog redarstvenika u Splitu. Tom je prigodom zahvalio pripadnicima Prvog hrvatskog redarstvenika i njihovim obiteljima na svemu što su učinili i dali za slobodu Hrvatske.

Današnja Svečana akademija, kazao je, prigoda je da se uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja spomenemo odvažnosti i hrabrosti pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika koji su se uključili u obranu domovine u trenucima kada još nije bilo ni balvana na cestama.

"Ta činjenica da ste tada napravili taj korak pokazuje koliko ste bili spremni, koliko ste bili odvažni i koliko ste osjetili ključni trenutak u povijesti hrvatskoga naroda i stvaranja hrvatske države i hrvatske slobode" poručio im je premijer Plenković istaknuvši zadovoljstvo ranije izrečenim – da im je motiv za to bio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. 

Vizija predsjednika Tuđmana ostvarena je, ali nažalost ne mirnim putem

Pritom je podsjetio  na viziju koju je, nakon prvih demokratskih izbora, 30. svibnja te godine u svom govoru pred Hrvatskim saborom iznio predsjednik Tuđman, kazavši što sve Hrvatska i hrvatski narod, u tim povijesnim i prijelomnim trenucima za cijeli europski kontinent, može i treba učiniti.

To se i dogodilo, kazao je premijer Plenković, ali nažalost ne mirnim putem kao u drugim zemljama srednje i istočne Europe, nego u kontekstu velikosrpske agresije Miloševićeva režima.

Stoga će upravo tih prvih pet godina pa do kraja mirne reintegracije Hrvatskoga Podunavljav biti jedinstvene u povijesti hrvatskoga naroda – od demokratskih promjena, težnje za slobodom preko nametnutoga rata, agresije i enormnih žrtava do pobjede zahvaljujući hrvatskim braniteljima.

Istaknuo je kako je ta činjenica važna kako bi mladi bili svjesni kako ovo što imamo danas nije datost, nego je to ostvareno u jednom ključnom trenutku kada se otvorila mogućnost da Hrvatska bude samostalna i slobodna, pri čemu je doprinos hrvatskih branitelja bio zaista ključan i enorman.

Danas, 32 godine kasnije, rekao je premijer Plenković, posebno je važno imati na umu doprinos pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika, što je bilo važno i ministrima Božinoviću i Medvedu pri raspravi o tome kako da se i njima da status ratne postrojbe.

Ustrojili smo snažnu policiju i vojsku

To što se pripadnici Prvog hrvatskog redarstvenika svake godine sastaju u drugom hrvatskom gradu, dodao je, obilježava jedinstvenost Hrvatske i činjenicu da je efekt ratnih zbivanja, nažalost, bio zaista velik te da je ratom dotaknuta Hrvatska ona koja je iznijela bitku za slobodu i demokraciju.

Hrvatska policija danas se itekako sposobna nositi i sa drugim zadaćama, istaknuo je – sprječavanjem nezakonitih migracija, osiguravanjem reda i sigurnosti unutar zemlje, čuvanjem vanjske granice, ispunjavanjem kriterija za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, sudjelovanjem u različitim policijskim misijama diljem svijeta.

"To govori da smo ustrojili snažnu policiju i da smo ustrojili snažnu Hrvatsku vojsku, a temelj toga je upravo doprinos hrvatskih branitelja, o kojima vodimo računa, koje uvijek s poštovanjem i dignitetom stavljamo u hrvatskom društvu na ono mjesto na kojem trebaju biti", poručio je premijer Plenković istaknuvši da je Vlada, osim poštovanja, učinila u svome mandatu puno toga konkretnog, od jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, Zakona o nestalima, Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, do popunjavanja svih mogućih praznina i nedorečenosti u pozitivnim pravnim propisima.

Kada se pogleda cijela politika u kontinuitetu, dodao je, vidi se da u Vladi znaju tko je temelj hrvatske države i tko je temelj hrvatske slobode.

"Vi ste među onima koji su utkali sve što su imali u temelje hrvatske slobode bili prvi. Stoga vam od srca hrvala i čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i 32. obljetnicu vašega osnivanja", kazao je na kraju svoga govora premijer Plenković.