Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 7. 2022.

Ključno je da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u HTV-u Dnevniku da je kraj zasjedanja u proljetnom dijelu rada Hrvatskog sabora bio važan politički dan

"Parlamentarna većina je čvrsta, funkcioniramo jako dobro i idemo raditi dalje", istaknuo je Plenković u Dnevniku HTV-a.

Danas je izglasana i inicijativa za promjenu Ustava, glede referenduma. Plenković je osvrnuo i na izbor novog ministra financija Marka Primorca.

"Primorac je profesor na Ekonomskom fakultetu, profesor financija, porezne politike, fiskalne decentralizacije. Nastupio je u trenutku kada je Vlada na pola mandata naše druge Vlade, kada smo ostvarili jedan od najvećih ciljeva dublje integracije na razini Europske unije, a to je članstvo u europodručju. Kada nam tri agencije za kreditni rejting dižu rejting na investicijsku razinu kakvu Hrvatska nikada nije imala. Ovaj današnji dan, 15. srpnja, vrlo je bitan jer smo došli na nivo, koji do sada mi nismo imali. A to znači da je naša politika političke stabilnosti, reformi, ispunjavanja kriterija i unaprjeđenja hrvatskog gospodarstva. Od javnog upravljanja, razumnog i odgovornog, javnim financijama, pa do svih ostalih reformi, koje su dale rezultate", poručio je predsjednik Vlade.

Podizanje kreditnog rejtinga – sjajna vijest za Hrvatsku

Plenković je istaknuo da je podizanje kreditnog rejtinga sjajna vijest za Hrvatsku. Dodao je da će sada Hrvatska moći obuzdavati inflaciju, a agencije za kreditni rejting poslale su poruku financijskim tržištima.

"Cijeli lanac je u ovom trenutku u jednom velikom plusu", kazao je.

Hrvatska je dostigla rekordnu inflaciju od 12.1 posto. Premijer Plenković je kazao da se inflacija ne događa zbog neke politike, odgovornosti ili neodgovornosti hrvatske Vlade ili bilo koga unutar zemlje.

"To je zbog ruske agresije na Ukrajinu, zbog rasta cijene energenata, rasta cijene harane, rasta cijena sirovina. Niza poremećaja, koji su doveli do ovih inflatornih pritisaka. U toj situaciji mi ćemo kombinirati od svega onoga što nam je na raspolaganju - od protucikličnih mjera, do mjera poreznog rasterećenja i subvencija. Ključno je da pomažemo onima kojima je to najpotrebnije", rekao je Plenković.

Cijene goriva u iduća dva tjedna trebale bi ostati u približnim okvirima kakvi su danas

U utorak ističe mjera zamrzavanja cijena goriva. Premijer Plenković je naglasio kako će Vlada pričekati i preko vikenda će konsolidirati sve podatke da vidi kakva je situacija na tržištu, te kakvi su dvotjedni izračuni.

U ponedjeljak će Vlada održati telefonsku sjednicu, a prema preliminarnim podacima, koji su tijekom dana bili dostupni, čini mu se da će cijene benzina i dizela malo varirati.

"Jedan ide malo dolje, drugi ide malo gore, tako da bi to trebalo iduća dva tjedna ostati u približnim okvirima kakvi su danas", poručio je predsjednik Vlade.

"Nastavit ćemo ovu politiku sigurno, jer smatramo da je to dobro i korisno za naše sugrađane u ovom trenutku", dodao je.

Plenković se osvrnuo i na moguću nestašicu plina.

"Ovog trenutka nema nikakvog paketa sankcija, koji pokriva dotok plina u zemlje Europske unije. Dakle, to je vrlo važno da znamo. Ono što činimo, a to čine i svi drugi, pripremamo se za zimske mjesece. Naše podzemno skladište plina Okoli je u fazi punjenja. Mi ćemo do početka listopada imati preko devedeset posto. To se mora ispuniti, mi smo dali tu vrlo jasnu zadaću Hrvatskoj elektroprivredi, dali smo jamstva, sredstva su tu. Proces traje i to je izrazito važno za Hrvatsku, da osiguramo dovoljno rezervi. Inače će plin dolaziti kontinuirano", kazao je.

Krenula je požarna sezona. Predsjednik Vlade rekao je kako Hrvatska ima šest kanadera, od kojih četiri lete, a dva su još na remontu.

Jedan remont će trajati malo duže, jer je na kanaderu bilo oštećenja. Hrvatska ima i nekoliko Air Tractora, a ima i čitav niz drugih materijalnih sredstava, koje koristimo u protupožarnoj sezoni.

Plenković je dodao kako će Hrvatska nabaviti još dva kanadera, jer je naše zrakoplovstvo pokazalo iznimnu uspješnost u gašenju požara, ne samo u Hrvatskoj, već i u ostalim zemljama, kojima je Hrvatska pomogla.

Parlamentarna većina je stabilna

Predsjednik Vlade komentirao je parlamentarnu većinu u Hrvatskom saboru. Ponovio je kako HDZ s koalicijskim partnerima trenutno broji 76 ruku u Hrvatskom saboru, te je dodao kako je parlamentarna većina stabilna i čvrsta.

Kazao je kako je s Reformistima suradnja bila vrlo dobra.

Naglasio je kako je Hrvatska napravila veliki iskorak što se tiče prometne infrastrukture, a željeznice su najveći prioritet.

Treba precizirati niz odredbi Zakona o obrani

Jedan od prioriteta je izmjena Zakona o obrani. Plenković je istaknuo kako nema tu nikakvog "ustavnog udara".

"To je jedna krajnje pogrešna retorika. Treba precizirati niz odredbi Zakona o obrani, koji nisu precizne. Ovo što gledamo je - jedan cirkus. Zakoni postoje da preciznije propisuju odredbe koje su u Ustavu. Inače, da je Ustav sve riješio, ne bismo imali niti jedan zakon, pa ni Vlada, ni Sabor ne bi imali što raditi. To je politički stav, jer smatramo da na razuman način treba popuniti praznine i razjasniti određene nejasnoće i imati bolje definiran Zakon o obrani. Očito postoje problemi u komunikaciji između predsjednika i ministra obrane", kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je kako u tom Zakonu Vlade skoro ni nema.

Danas se u Hrvatskom saboru ratificirao, s ogromnom većinom, od 124 ili 125 zastupnika, protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u. Predsjednik Republike je zagovarao blokadu obje te zemlje.

"No, ta je tema bila potpuno pogrešna, kriva, da ne kažem amaterska, nevjerojatna. Ona bi nas dovela u nezavidan međunarodni položaj. Čak ni zastupnici njegove bivše stranke za tu temu, nemaju sluha, i podržali su i Finsku i Švedsku za pristupanje NATO-u", kazao je Plenković.

Dodao je da se izmjenom Ustava ide na olakšavanje referenduma.

Za desetak dana otvara se za promet i dugo očekivani Pelješki most.

Plenković je naglasio da se 26. srpnja Pelješki most otvara za promet i na otvaranje će biti pozvan i predsjednik republike Zoran Milanović.

Izvor: HRT/Vlada