Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 7. 2022.

Razgovori sa Žigmanovom i Krišto

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovom i kandidatkinjom za hrvatsku članicu predsjedništva BiH Borjanom Krišto

Plenković je odvojeno primio Žigmanova i kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora BiH Borjanu Krišto nakon konstituirajuće sjednice trećeg saziva Savjeta vlade za Hrvate izvan Hrvatske.

"Nastavljamo suradnju za unaprjeđenje položaja i primjerenu zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kao i u realizaciji projekata za očuvanje hrvatskog kulturnog i jezičnog identiteta", objavio je premijer na Twitteru.

Žigmanov je izabran u Narodnu skupštinu Srbije na općim izborima u travnju kao prvi na zajedničkoj listi predstavnika nacionalnih manjina "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani".

Očekuje se da će novi saziv srbijanskog parlamenta biti konstituiran do kraja ovog mjeseca.

Uoči izbora u BiH u listopadu, Plenković je izrazio punu potporu Borjani Krišto, kandidatkinji za hrvatsku članicu kolektivnog državnog vrha BiH.

"Naš je zajednički prioritet osigurati jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i ubrzati europski put BiH", istaknuo je premijer.

Izvor: Hina / Vlada